Kirkon jäsenmäärä jatkaa laskuaan – lapsia kastetaan aiempaa vähemmän

Viime vuonna kirkon jäseneksi kastettuja oli noin 2500 vähemmän kuin kuolleita. Kuolleiden määrä ylitti kastettujen määrän ensimmäisen kerran vuonna 2013.

Kotimaa
Vauva kastetaan
Susanna Lyly /Yle

Kirkon jäsenmäärä laski viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo verkkopalvelu Eroakirkosta.fi.

Viime vuonna 73,7 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 75,2 prosenttia.

Merkittävää jäsenmäärän laskussa viime vuonna oli se, että kirkon jäseneksi kastettuja oli noin 2500 ihmistä vähemmän kuin kuolleita.

Neljässä vuodessa kastaminen on laskenut seitsemän prosenttiyksikköä. Vuonna 2014 kastettiin 72,4 prosenttia lapsista. Edellisenä vuonna syntyneistä lapsista kastettiin 75,2 %.

Lasta ei kasteta enää automaattisesti

Eroakirkosta.fi-palvelun perustaja ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma sanoo, että lasten kastamatta jättäminen tulee olemaan vähintään yhtä tärkeä kirkon jäsenmäärän vähentäjä kuin kirkosta eroaminen.

Jos kirkon jäsenmäärän kehitys jatkuu tällaisena, kirkossa on alle neljä miljoonaa jäsentä joko tämän vuoden lopulla tai vuoden 2016 alussa.

Petri Karisma

– Kirkosta eroajia on ollut liittyneitä enemmän jo 50 vuotta, mutta kuolleiden määrä ylitti kastettujen määrän ensimmäisen kerran vuonna 2013. Minusta tuntuu, että etenkin nuoret ajattelevat niin, että lasta ei kasteta automaattisesti, vaan tämä saa itse päättää täyttäessään 18 vuotta, kuuluuko kirkkoon vai ei.

Vuodesta 2002 kirkon jäsenmäärä on koko ajan vähentynyt. Viime vuonna kirkossa oli 4 034 235 jäsentä.

– Jos kirkon jäsenmäärän kehitys jatkuu tällaisena, kirkossa on alle neljä miljoonaa jäsentä joko tämän vuoden lopulla tai vuoden 2016 alussa, ennustaa Karisma.

Vuonna 2014 kirkosta erosi 78 300 ihmistä, eli vuosi oli toiseksi suurin kirkosta eroamisvuosi. Kirkosta eroamisen ennätysvuosi oli 2010, jolloin kirkon jätti yli 83 000 jäsentä, osa Ylen A-studion Homoillan takia.