Suomalaismuseo jatkoon arkkitehtuurin huippukilpailussa

Suomalaisten suunnittelema Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa on päässyt jatkoon Mies van der Rohe -kilpailussa. Se on yksi maailman merkittävimmistä arkkitehtuurikilpailuista.

kulttuuri
Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa.
Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa.Pawel Paniczko / Arkkitehtuurin Finlandia

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen Varsovaan suunnittelema Puolanjuutalaisten historian museo on päässyt jatkoon arvostetussa Mies van der Rohe -arkkitehtuurikilpailussa.

Museo on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta sekä arkkitehtuurinsa että sisältönsä puolesta. Kohde on rakennettu Varsovan entisen geton sydämeen ja se on muuttanut oleellisesti koko Varsovan ilmettä.

Puolanjuutalaisten historian museo on nostanut Keski-Euroopassa uudestaan esille Puolanjuutalaisten joukkotuhon viime maailmansodassa, joka on ollut etenkin Puolassa vaiettu aihe.

Arviolta lähes 300 000 juutalaista lähetettiin pelkästään Varsovasta kuolemaan keskitysleireille.

Plakkarissa jo Finlandia-palkinto

Rainer Mahlamäen suunnittelema rakennus voitti historian ensimmäisen arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon viime marraskuussa.

Voittajan valinnut professori Sixten Korkman perusteli valintaa muun muassa sillä, että Puolanjuutalaisten historian museo on enemmän kuin museo - se on vahvasti merkityksellinen taideteos.

Pääosin Varsovan kaupungin ja Puolan valtion rahoilla rakennettu museorakennus vihittiin käyttöön keväällä 2013, ja varsinainen päänäyttely loppuvuonna 2014. Sen ovat rahoittaneet Saksan valtio sekä joukko amerikanjuutalaisia.

Mahlamäen suunnittelema museo on ainoa suomalaiskohde, joka pääsi jatkoon Mies van der Rohe –kilpailussa. Jatkoon päässeitä on yhteensä neljäkymmentä.

Barcelonasta johdettu kansainvälinen Mies van der Rohe -arkkitehtuurikilpailu ratkeaa toukokuussa.