Yritysten tulevaisuudenusko koetuksella – bisnesenkeleistä valonpilkahdus Hämeeseen

Kantahämäläiset pienet ja keskisuuret yritykset näkevät edelleen synkkiä pilviä tulevaisuuden taivaalla. Tiistaina julkistetun suhdannekyselyn perusteella suuri osa yrityksistä arvioi kannattavuuden heikkenevän.

pääomasijoittajat
Juha Haukka kertoo yritysbarometrin tuloksista
Antti Ruonaniemi / Yle

Hämäläisyritysten tulevaisuudenkuva (siirryt toiseen palveluun) on heikompi kuin maassa keskimäärin. Näin tilannetta kuvaa Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka:

– Yritykset arvioivat kannattavuuden kehitystä synkemmin kuin viime 15 vuoden aikana kertaakaan. Sillä on vahva heijastuma siihen, miten yritykset näkevät tulevat investointinsa eli miten laitetaan rahaa yritystoiminnan kehittämiseen.

– Tällä hetkellä yritysten taseet ovat kohtuuhyvässä kunnossa. Yrittäjät reagoivat kannattavuuden heikentymiseen kehittämällä toimintaa ja toimintamalleja ja hakemalla uusia innovaatioita. Toimintaa katsotaan eteenpäin, mikä tuo uskoa siihen, ettei meillä ole konkurssiaaltoa odotettavissa.

Bisnesenkelit auttavat alkuun

Vaikka suhdannekyselyn tulokset ovat heikot, ei Hämeessä ole vaivuttu masennukseen. Bisnesenkelit ovat nimittäin viimein laskeutumassa Kanta-Hämeeseen.

First Round (siirryt toiseen palveluun) -yrityskiihdyttämö tuo yhdessä Hämeen yrittäjien ja Finnveran kanssa suomalaisen bisnesenkelijärjestön FiBAN (siirryt toiseen palveluun):in maakuntaan. Ajatuksena on järjestää yritystilaisuuksia, joissa alueen yrittäjät ja bisnesenkelit kohtaavat. Yksi on jo järjestetty Riihimäellä.

Bisnesenkelit ovat henkilöitä, jotka haluavat sijoittaa paitsi varallisuuttaan, myös osaamistaan yrityksiin ja saada yritykset kasvamaan sekä menestymään. Tietysti he myös haluavat voittoa sijoitukselleen.

Bisnesenkeleitä on Suomessakin ollut jo pitkään. Kanta-Hämeessä toimintaa ei kuitenkaan ole juuri ollut. Kohta on, vakuuttaa johtaja Timo Liukko First Round Oy:stä:

– Enkelitoiminta on tullut Suomeen yliopistokaupunkeihin hi-techin ympärille ja nyt se on maastoutumassa maakuntiinkin. Tämän vuoden aikana saadaan tämä toiminta liikkeelle yhdessä hyvien kumppanien kanssa, kuten Hämeen Yrittäjät ja Finnvera.

Enemmän kuin kymmenen yritystä on vuoden loppuun mennessä mukana, arvioi Timo Liukko.