Hyppää sisältöön

Maksuhäiriö voi estää nuorelta jopa työpaikan saannin

Maksuhäiriöitä on kertynyt eniten nuorille aikuisille. Pienten pikavippien kielto on parantanut tilannetta, mutta ongelma on yhä olemassa.

Maksuhäiriömerkintöjä kasautuu suomalaisille yhä enemmän. Taloudellinen epävarmuus, työttömyys ja pätkätyöt aiheuttavat ongelmia nuorten aikuisten keskuudessa. Pienten pikavippien kielto on parantanut tilannetta, mutta ei poistanut ongelmaa.

– Nuorilla merkintä saattaa tulla maksamattomista mopo -tai mopoautovakuutuksista. Ikävintä nuorten kannalta on se, että merkintä saattaa tulla jo muutaman kympin maksamattomasta laskusta. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää 2–3 vuotta, kun nuori on muutenkin täysikäisyyden kynnyksellä, sanoo talousneuvoja Paula Pessi Kuluttajaliitosta.

Suhteessa eniten merkintöjä on miehillä, ja ne yleensä kertyvät samoille henkilöille.

– Häiriömerkintä on kasvava trendi kaikissa ikäluokissa, eli ei vain nuorten kohdalla, Pessi muistuttaa.

Toisen asteen opetukseen enemmän talouden hallintaa

Kuluttajaliitto on jo muutaman vuoden penännyt taloudenhallinnan opettamista etenkin toisen asteen kouluilta.

– Lukiossa opetusta on jonkin verran, mutta esimerkiksi ammattikoulussa opetus voisi olla kohdallaan. Esimerkiksi ihan konkreettisia käytännön harjoituksia, koska opiskelijoilla on erilaiset taustat, vinkkaa Paula Pessi.

Maksuhäiriömerkintä ei ole este pankkitunnuksien saannille ensi vuonna.

Paula Pessi

Pahimmillaan tietämättömällä nuorella voi olla hankalat ajat edessä, jos maksuhäiriömerkintä on tullut.

– Vuokranantajat tarkistavat merkinnät ja myös työpaikan saanti voi olla vaikeaa esimerkiksi kaupan alalla, jossa käsitellään rahaa. Lisäksi puhelinliittymän saanti vaikeutuu ja tiettyjen vakuutustenkin ottaminen voi hankaloitua.

Tilanne kuitenkin on helpottumassa hieman ensi vuonna, kun uusi lakimuutos astuu voimaan.

– Maksuhäiriömerkintä ei ole este pankkitunnuksien saannille ensi vuonna. Pankkitunnuksia kun tarvitaan nykyään myös sähköiseen tunnistautumiseen, summaa Kuluttajaliiton talousneuvoja Paula Pessi.

Nuorten taloudensuunnittelu voi olla hankalaa monesta syystä

Velkaneuvonnan jonot ovat monilla paikkakunnilla venähtäneet kuntien säästöpaineiden takia. Jos velallisella on väärä kulutustottumus tuloihin nähden, niin edessä on ongelmia.

– Nuorilla voi ensimmäistä lainaa nostaessa olla mielikuva, että voi ostaa vaikka mitä, eikä takaisinmaksua mietitä, toteaa talousneuvoja Paula Pessi.

Juuri täysi-ikäistyneen nuoren on hallittava paljon asioita, joista yksi on taloudenhallinta. Jos nuori ei ole saanut eväitä koulusta tai kotoa, niin se on todella haastava tilanne.

Paula Pessi

Elämäntilanteen muutos voi vaikeuttaa kenen tahansa taloudellista tilannetta. Nuorten elämässä on epävakautta huomattavasti enemmän.

– Juuri täysi-ikäistyneen nuoren on hallittava paljon asioita, joista yksi on taloudenhallinta. Jos nuori ei ole saanut eväitä koulusta tai kotoa, niin se on todella haastava tilanne.

Suurin elämänmuutos muodostuu opiskelupaikasta ja mahdollisesta omasta vuokra-asunnosta. Miehillä myös armeija voi aiheuttaa taloushuolia.

– Vuokranmaksu on riskitekijä, mutta myös osa-aika- ja pätkätyöt, jotka aiheuttavat hankaluutta talouden suunnittelun kohdalla, huomauttaa Pessi.

.
.