1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Synkistely on helppoa, mutta positiivisuus extremeä

Positiiviseksi kainuulaiseksi 2014 valittu Yle Kainuun juontaja Tuukka Myllymäki sanoo, että tuntemattomalle suotu pieni hymy on parempi vaihtoehto kuin tuomita tietämättä.

Kainuu
Tuukka Myllymäki

Olen toiminut esiintyvässä ammatissa usean vuoden ajan. Sinä aikana olen saanut positiivista ja negatiivista palautetta. Iloitsen positiivisesta ja mielelläni otan vastaan negatiivistakin palautetta, kunhan se sanotaan asiallisesti. Työssäni radiojuontajana annan itsestäni paljon jokaisena työpäivänä, päästän kuuntelijan lähelleni. Tämän takia asiaton kirjoittelu satuttaa. Jokaisen asiattoman palautteen sulattelemisessa menee aina hetki, mutta sitten tajuan, että minäkin olen ollut tilanteessa, jossa arvostelee sokeasti toisia.

Ollessani työtön ja taloudellisessa ahdingossa, olin itsekin oman minuuteni vankina. Tuolloin kohdallani oli kausi, jolloin koin tarpeelliseksi valittaa asioista, joista en edes tiennyt riittävästi. Ryvin itsesäälissä ja syyttelin yhteiskuntaa ja kanssaihmisiä aikani, kunnes havahduin. En tiedä, mitä juuri sillä hetkellä tapahtui, mutten kuitenkaan enää voinut olla siinä tilassa. Jotakin oli tehtävä; oli pakko päästä pois synkkyydestä. Minä olin onnekas ja sain tukea vanhemmiltani ja ystäviltäni, kaikille tuen saaminen kun ei ole itsestäänselvyys.

Jokainen meistä on kokenut elämässä kolhuja – toiset enemmän ja toiset vähemmän – mutta jokainen on. Kolhuista ja karikoista nouseminen on ymmärrettävästi vaikeaa muttei mahdotonta. Mielenhallinta ja tietynlainen kurinalaisuus ovat kaiken a ja o.

On hienoa, kun ihminen nousee karikoista. Mutta vaikka karikoiden yli pääsisikin, ei niitä kuitenkaan kannata unohtaa. Jos olet päässyt vaikeuksien yli, auta muitakin pääsemään! Ollaan valmiita auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat, mutteivat kykene sitä pyytää. Tähän tarvitaan auttajalta erityisen tarkkaa silmää tai avointa sydäntä. Kuunnellaan hetki toisiamme ja katsellaan rauhassa ympärillemme ennen kuin ryhdymme tuomitsijoiksi. Ja vielä, muistetaan, ettemme voi varmasti tietää, mitä taakkoja tuntematon vastaantulija todella harteillaan kantaa: pieni kannustava hymy voi auttaa, jos ei muuta. Pessimisti ei pety, mutta positiivinen porskuttaa pidemmälle. Kainuulainen sanonta Mitäpä se hyvejää on tullut tutuksi hyvien tilannekoomisten hetkien ohella. Entäs jos muutamme epäsuoran kysymys lausahdukseksi ja toteamme, että Sepä hyvejää!

Me olemme täällä toisiamme varten emmekä toisiamme vastaan. Keep fightin' the good fight!

Lue seuraavaksi