1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt ryypätään!

Laimeammallakin oluella saa mojovan krapulan, lohduttaa Yle Turun toimittaja Vesa-Matti Ruuska.

Näkökulmat
Alkoholijuomapakkauksia Alkon hyllyssä.
Alkon tarjontaa. Jesse Maidell / Yle

Edelleen kuohuvassa keskiolutkeskustelussa on kyse ihmisten halusta humaltua, kännätä, ryypätä, kupitella, lyödä naula päähän eli vetää lärvit. Jos keskiolut laimennetaan, se ei nouse yhtä tehokkaasti päähän. Yllättävän harva, jos kukaan, on sanonut tätä aivan oleellista asiaa ääneen.

Puhe “meistä kohtuukäyttäjistä” ovat turhaa sievistelyä. Valtaosa Kepun, siis sen puolueen, suunnitelmista suivaantuneista on mielessään laskeskellut, että laimennettua olutta joutuisi juomaan humaltuakseen enemmän kuin nykyistä keskaria.

Puolen vuoden Ruotsissa asumisen perusteella voin kuitenkin lohduttaa, ettämellanölilläkin saa mojovan krapulan.

Nyttemmin monet ovat luoneet uuden suomalais-eurooppalaisen juomatavan: juodaan useita kertoja viikossa ja humallutaan joka kerta.

Myös puhe eurooppalaisista juomatavoista on jälleen noussut esiin. Ajatuksen mukaan eurooppalainen juo useita kertoja viikossa, mutta ei humallu. Suomen junttikansa puolestaan juo vain kerran viikossa, mutta humaltuu. Nyttemmin monet ovat luoneet uuden suomalais-eurooppalaisen juomatavan: juodaan useita kertoja viikossa ja humallutaan joka kerta. Heitä kutsutaan alkoholisteiksi, mutta heitä voi myös kutsua mm. vanhuksiksi, nuoriksi ja työikäisiksi.

Sitä paitsi aika harvassa Euroopan maassa juodaan “eurooppalaisittain”. Maailman terveysjärjestön mukaan suomalaiset juovat 18 litraa puhdasta alkoholia vuodessa, mutta esimerkiksi Valko-Venäjällä, Puolassa ja Portugalissa juodaan enemmän. Eivätkös nekin sijaitse Euroopassa?

Keskustellaan alkoholista, mutta myönnetään nyt vain reilusti, että suurin osa meistä osallistuu sen 18 litran juomiseen. Haluankin toivottaa kaikille tiistaikänniä suunnitteleville oikein mukavaa iltaa. Teitä on todennäköisesti tuhansia.

PS. Kertokaa nyt joku sille Soinin Timolle, että Keskusta ei missään vaiheessa ehdottanut kieltolakia.

Kirjoittaja on olutsnobi, joka joutuu jo nykyisillä prosenteilla hakemaan oluensa Alkosta.

Lue seuraavaksi