Moderni joikaaja, oikea saamelainen – Euroopan valloittaja?

Hildá Länsman on nuori nainen suuren haasteen edessä. Hän on ehdolla äitinsä Ulla Pirttijärven kanssa Eurovision laulukilpailuun kappaleella Hold Your Colours. Lauluduo Solju voi päästä edustamaan Suomea ja samalla Saamea isolle estradille. Viimeisestä saamelaisesityksestä Euroviisussa on jo 30 -vuotta.

musiikki
Joikukuningatar
JoikukuningatarJarmo Siivikko / Yle
UMK:n kilpailija Hildá Länsman Inarista
UMK:n kilpailijan Hildá Länsmanin haastattelu ja kuva: Jarmo Siivikko / Yle
Joikukuningatar
Hymyssäsuin Hildá joikasi myrskyn matkoihinsa.Jarmo Siivikko / Yle

Hildá Länsman on harrastanut bänditoimintaa pienen ikänsä Utsjoella ja Inarissa. Hän on vieraillut usein myös joikaamassa äitinsä Ulda-yhtyeen konserteissa. Hän on opiskellut Utsjoen seudun joikuperinnettä ja nyt hän opiskelee luokanopettajaksi kolmatta vuotta saamelaisessa korkeakoulussa Norjan Kautokeinossa. Hän aikoo suorittaa opiskelunsa loppuun, vaikka voittaisikin Euroviisut.

Ikävä tosiasiahan on, että niin Suomessa kuin muuallakaan  Europassa ei tiedetä saamelaisista juuri mitään

Hildá Länsman

Saamelaisten kansallispäivänä Hildálla oli kaksikin keikkaa ja meno oli kova ja tunnelma lämmin. Inari on Hildán mielestä erinomainen paikka esiintyä , koska yleisö on tuttua ja meininki rento. Hän ei kiuitenkaan pelkää isojakaan areenoita.

– Olen esiintymyt jo pikkutytöstä lähtien, joten tämä homma on tuttua. Halu esiintymiseen on aina ollut kova, äitikin on joutunut välillä jopa vähän toppuuttelemaan, Hildá naurahtaa.

Solju eli Ulla Pirttijärvi-Länsman ja Hilda Länsman ovat mukana UMK-kisassa kappaleella Hold Your Colours. Kappaleen ovat tehneet Ylva Persson, Linda Persson ja Ulla Pirttijärvi-Länsman. Solju muuten tarkoittaa Saamen naisten pukuun kuuluvaa, kimaltavaa kaulakorua.

– Kappaleen teko alkoi jo kesällä yhteistyössä ruotsalaisten muusikkojen kanssa. Aluksi mietimme miten yhteistyö onnistuisi parhaiten ja minkälaisen kappaleen haluamme. Idea yhteistyöstä tuli Ruotsin puolelta. He olivat kuulleen Uldan musiikkia ja innostuivat, Hildá Länsman kertoo.

Saamen suurlähettiläät

Jos Solju pääsee edustamaan Suomea tekee se historiaa. Koskaan Suomesta ei ole valittu saamelaista esiintymään Euroviisuihin. Viimeeksi saamelaisväriä on nähty viisulavalla vuonna 1980. Silloin Norjan Vuoden kappaleen nimi oli Sámiid Ædnan ja sen esittivät Sverre Kjelsberg ja Mattis Hætta. Laulu esitettiin silloin vielä kielisääntöjen vuoksi Norjaksi.

Solju haluaa tuoda Saamen kulttuuria esille viisujen kautta koko Eurooppaan. Hildá muistaa koulussa opetetun jokseenkin tarkasti amerikan intiaanien historiaa, mutta saamelaisuudesta koululla oli hyvin vähän kerrottavaa, jos lainkaan.

– Solju toisi esille Suomesta jotain erilaista, kuin se mitä ollaan totuttu tavallisesti näkemään. Meille kappale merkitsee sitä, että pitää rohkeasti kantaa omaa identiteettiään ja persoonallisuuttaan huolimatta ympäristön tuomista odotuksista identifioitua valtavirtausten mukaisesti. Ikävä tosiasiahan on, että niin Suomessa kuin muuallakaan Europassa ei tiedetä saamelaisista juuri mitään, Hildá Länsman sanoo.

Oikea saamelainen

Tutkiessaan omaa saamelaisuuttaan Hildá Länsman on huomannut, että samassa modernissa elämänmuodossahan suomalaiset ja saamelaiset elävät rinnakkain tänä päivänä. Hildán mielestä ei olekaan ihme, että musiikissakin on moderneja piirteitä. Silti osa saamelaisista pitää perinteistä joikua ainoana oikeana saamelaismusiikkina. Hildá on toista mieltä.

– Monille olen tuottanut pettymyksen, kun en ole oikeanlainen saamelainen. Jos ihmiset eivät näe minun pukeutuneen lapinpukuun tai joikaavan, niin en ilmeisesti tuo tarpeeksi esille saamelaisuutta. Vaikka asunkin kaukana niin sanotusta sivistyksestä, niin voin siltikin elää modernisti, Hildá sanoo.

– Voin tuoda saamelaisuuttani esille miten minä sen koen tässä nyky-yhteiskunnassa, voin ilmaista itseäni taiteen keinoin ilman, että kiipeän tunturin huipulle joikaamaan, vaikka sitäkin teen. Koen saamelaisuuden myös henkisenä voimavarana, arvoina ja ajatuksina joita haluan tuoda esille, Hildá Länsman arvioi.

Kuin todisteena musiikin voimasta Hildá joikasi haastattelun lopuksi Norjan puolelta uhanneen myrskyn matkoihinsa. Inarin raitilla lähinnä vähän tuuleskeli sen jälkeen.