Tampereen seudun kiinteistönvälittäjät ry:n kokoamien tietojen mukaan Pirkanmaalla noin 7 500 asuntoa vaihtoi viime vuonna omistajaa.
Pudotusta oli nelisensataa, mutta vähennys oli ehkä jonkin verran pienempi kuin pelättiin. Hintataso ja myyntiajat vaihtelevat erittäin paljon. Kiinteistönvälittäjien yhdistyksen sihteeri Anne Hietala kertoo, että syyt ovat tuttuja.
– Sijaintihan on aina se numero ykkönen, mutta myös asunnon kunto on hyvin ratkaiseva. Kodeista kannattaa pitää hyvää huolta.
Valveutunut ostaja kiinnittää huomiota myös taloyhtiön kuntoon - millä mallilla ovat putket, sähköt, katot.
Vuokra-asuntopuolella voi yllättää, että tilasto kertoo sadoista vapaista huoneistoista. Anne Hietalan mukaan vuokrat ovat pysyneet pienituloisen kannalta korkeina, ainakin Tampereella.
– Tampereen vuokrataso on suhteellisen korkea verrattuna koko maan tasoon. Keskivuokrissa olemme toisena heti pääkaupunkiseudun jälkeen.
Alalta tulee katoamaan väkeä
Ensi vuodenvaihteesta alkaen yrityksen asuntovälittäjistä vähintään puolella on oltava alan tutkinto.
Kodeista kannattaa pitää hyvää huolta.
Anne Hietala
Tämä voi nostaa tasoa, mutta alalta myös lähtee väkeä, ennakoi yhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Kaitasuo.
– Koko ajan kilpailu on kiristynyt. Kolme kertaa vuodessa järjestetään laillistetun kiinteistönvälittäjän koe, eivätkä läheskään kaikki voi päästä läpi kokeesta. Vuoden 2016 alusta lähtien tulee olemaan runsas joukko asuntomyyjiä, jotka eivät lain mukaan saa toimia näissä tehtävissä.
Muihin euromaihin verrattuna asuntojen hintojen nousu on Suomessa ollut viime vuosina keskitasoa. Saksassa hinnat ovat kuitenkin pysyneet hämmästyttävän tasaisena.