Kehitysvammais-ilta: Oskarin runot vaihtuivat laitoksessa itsetuhoisiin viesteihin: ”Haluan kuolla!”

Autistinen Oskari Manninen joutui 18-vuotiaana laitokseen, jossa hänen kuntonsa huononi valtavasti. Runojen kirjoittaminen loppui kuin seinään, ja käytös muuttui väkivaltaiseksi – lepositeissä kului viikkoja.

Ajankohtainen kakkonen
Saija Mannisen (vas.) veli Oskari Manninen on päässyt vastikään omaan kotiin.
Saija Mannisen (vas.) veli Oskari Manninen on päässyt vastikään omaan kotiin.Ville Vaarne/Yle

Ajankohtaisen kakkosen Kehitysvammais-illan ensimmäisellä tunnilla kuultiin autistisen Oskari Mannisen tarina. Oskari on asunut vuosia Ylisen kehitysvammalaitoksessa ja viettänyt pitkiä aikoja eristyksessä. Laitos teki runopojasta ahdistuneen ja väkivaltaisen.

– Oskari yritti satuttaa itseään ja muita. Hän vietti viikkoja lepositeissä. Pakkokeinot kuitenkin vain pahensivat ahdistusta, ja väkivaltainen käytös lisääntyi, Oskarin sisko Saija Manninen sanoi.

Oskari kommunikoi kirjoittamalla. Hän on kirjoittanut runoja lapsesta saakka. Laitoksessa kirjoittaminen ja runoilu loppuivat.

– Me perheenjäsenet saimme pian vain lyhyitä viestejä, joissa Oskari toivoi kuolemaansa. Hän kirjoitti, että tämä paikka on kuoleman laakso, Saija kertoi.

Oskarin tarina herätti studioyleisössä voimakkaita reaktioita. Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen laulaja Kari Aalto pyyhki silmäkulmiaan.

Tarinalla oli kuitenkin onnellinen loppu. Oskari on muuttanut vastikään omaan asuntoon Autismisäätiön asumisyksikköön.

– Nyt Oskari on silminnähden onnellinen.

Ei haluta asua missään v*tun laitoksessa!

Laitosasumisen purkaminen herätti ensimmäisellä keskustelupuolikkaalla vilkasta keskustelua. Yleinen viesti oli, että kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat monipuolisia vaihtoehtoja. Kaikille sopivaa mallia ei ole.

– Esimerkiksi minä tykkään asua ryhmäkohdissa, Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen basisti Sami Helle sanoi.

Kari Aallolla oli kuitenkin selkeä mielipide siitä, missä kehitysvammaiset ihmiset haluavat asua.

– Ei ainakaan missään v*tun laitoksessa!