Itä-Ukrainan separatistien edustaja: On liian aikaista puhua tulitauosta

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi nimettömän lähteen perusteella, että Venäjän, Ukrainan, separatistien ja Etyjin edustajat olisivat sopineet tulitauon ehdoista myöhään tiistaina Minskissä.

Ukraina
Ukrainan kartta.
Maiju Hakalahti / Yle Uutisgrafiikka

Itä-Ukrainan separatistien edustajan Denis Pushilinin mukaan on liian aikaista puhua tulitauosta hallituksen ja separatistien välillä, kertoo uutistoimisto AFP. Venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi aiemmin illalla nimettömän lähteen perusteella, että Itä-Ukrainan tulitauon ehdoista olisi päästy sopuun tiistaina.

Venäjän, Ukrainan, separatistien ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien muodostama niin kutsuttu kontaktiryhmä on ollut tiistaina koolla Valko-Venäjän Minskissä.

Tassin lähde sanoi, että neuvotteluissa olisi jo saatu aikaan suunnitelma raskaiden aseiden vetämisestä sekä sopu tulitauosta ja sen valvomisesta.

Pushilinin lisäksi myös uutistoimisto Reutersin haastattelema kokouslähde kiisti Tassin tiedot.

– Tämä (uutinen) ei ole totta. Tänään ei tehty päätöksiä, lähde sanoi Reutersin mukaan.

Pushilin kertoi toimittajille, että separatistit ovat luovuttaneet Ukrainan edustajille ehdotuksen "poliittisista ja sotilaallisista askeleista" kohti tilanteen rauhoittamista ja että neuvottelut jatkuvat, kun Ukrainan edustaja on tutustunut niihin. Reutersin mukaan hän ei kertonut, tapahtuisiko se samana iltana vai myöhemmin.

Tiistain kokous oli pohjustusta keskiviikolle, jolloin Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajat neuvottelevat Minskissä Itä-Ukrainan tilanteesta tavoitteenaan rauhansopimus. Saksan ja Ranskan diplomaattisten ponnistelujen lisäksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama soitti tiistaina Venäjän presidentille Vladimir Putinille taivutellakseen häntä sovun taakse.

Lähteet: Tass, AFP, Reuters