Pelastusviranomainen: Paloturvallisuutta ei juurikaan käsitellä kerrostaloyhtiöissä

Pelastusviranomainen patistaa kerrostaloyhtiöitä kiinnittämään aiempaa tehokkaammin huomiota paloturvallisuuteen. Asiantuntijan mukaan paloturvallisuus on enemmän arkea pientalojen kuin kerrostalojen asukkaille. Keskiviikkona vietetään 112-päivää, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä vahinkoja ja onnettomuuksia.

Kotimaa
Palomies palaneen kerrostaloasunnon ikkunassa
Neljännen kerroksen asunto paloi täysin Hämeenlinnan Laaniityssä.YLE / Tiina Kokko

Paloturvallisuutta ei juurikaan käsitellä taloyhtiöiden hallituksissa, arvioi Varsinais Suomen aluepelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Petri Tassila.

– Kerrostaloissa olisi pieni ryhdistäytymisen paikka yleisissä turvallisuusasioissa. Esimerkiksi paloturvallisuuteen liittyvillä asioilla pitäisi olla oma sijansa, ja niitä tulisi käsitellä enemmän vuosittaisissa yhtiökokouksissa.

– Toivoisin, että hallitukset pohtisivat tulevissa kokouksissaan edes 15 minuuttia turvallisuusasioita.

Paloturvallisuuden omavalvonta aktivoi taloyhtiöitä

Riskienhallintapäällikön mukaan paloturvallisuus on enemmän arkea pientalojen kuin kerrostalojen asukkaille. Tassila uskoo, että kerrostaloyhtiöiden omavalvonta tuo lisää paloturvallisuusasioita taloyhtiöiden hallitusten käsittelyyn.

– Kerrostalojen omavalvonta lähti Varsinais-Suomessa käyntiin viime syksynä. Taloyhtiöille lähetetään palotarkastuskaavake, jonka ne kokouksissaan täyttävät.

Omavalvontalomakkeessa kysytään muun muassa, onko pelastussuunnitelma laadittu ja onko suunnitelma kaikkien asukkaiden tiedossa.

– Arvioimme jokaisen kaavakkeen ja tarvittaessa käymme tekemässä palotarkastuksen. Toimenpiteet riippuvat siitä, millä tavalla kaavakkeeseen on vastattu. Tosin teemme pistokokeita niihinkin kohteisiin, jotka raportoivat, että kaikki on kunnossa, riskienhallintapäällikkö sanoo.

Palotarkastajien päivystyspuhelimeen uteluja palovaroittimista

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos ylläpitää palotarkastajan päivystyspuhelinta, josta ihmiset saavat vastauksia paloturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Päivittäin puheluja tulee parhaimmillaan parisenkymmentä.

– Soittajia askarruttavat yleiset paloturvallisuuteen kuuluvat asiat, kuten palovaroittimet, pelastustiet ja autojen pysäköinti pelastustiellä. Myös esimerkiksi kynttilöiden, kokkojen ja risujen poltosta kysellään, toteaa Petri Tassila.

Palovaroittimista tiedustellaan asentamisohjeita ja sitä, kuinka paljon ja missä varoittimia pitää olla. Lisäksi tulee uteluja varoittimien testaamisesta ja kunnossapidosta.

Tassila kiittelee, että asunto ilman palovaroittimia on nykyään harvinaisuus.

– Tilanne on viime vuosina parantunut palovaroittimien kanssa. Ihmiset ymmärtävät palovaroittimen tärkeyden.