1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsästyskiihko sokaisi – jahtien johtajat salametsästivät valtion mailta hirviä

Metsästysseurue pääsi valtion maille metsästämään tekaistuilla hakemuksilla. Hakemukseen kerättiin kymmenien ihmisten tietoja heidän tietämättään, joukossa oli myös lapsia. Lisäksi hirviä kaadettiin myös luvatta – rikoksesta epäiltyjä metsästäjiä odottaa kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

luonto
Kuollut hirvi, Hirvikanta on nyt suurimmillaan ennen syksyn jahtia.
Martti Juntunen / YLE

Kahta pihtiputaalaista miestä epäillään muun muassa metsästysrikoksesta ja petoksesta, kun miehet kaatoivat metsästysseurueensa kanssa yli tuplamäärän hirviä valtion mailta kuin mihin heillä oli lupa.

Lupakaan ei aivan kestänyt päivänvaloa, sillä valtion maille aktiivisesti metsästystä omissa hirviporukoissaan harrastaneet miehet pääsivät tekaistuilla hakemuksilla.

Mahdollisesti metsästyskiihko oli niin suuri, ettemme malttaneet lopettaa luvan täytyttyä.

Epäilty kuulusteluissa

Heti ensimmäisissä kuulusteluissa miehet myönsivät, että hakemuksiin haluttiin mahdollisimman suuri määrä ihmisiä, jotka eivät kuulu mihinkään metsästysseuraan. Sillä haluttiin varmistaa paitsi pääsy valtion maille, myös mahdollisimman suuri lupamäärä.

Hakemukseen kuuluvaan ampujaluetteloon merkittiin lukuisia ihmisiä heidän tietämättään – myös alaikäisiä lapsia.

Osan kohdalla myös ampumakoetta vääristeltiin: koe merkittiin suoritetuksi, vaikka niin ei ollutkaan. Järjestetyssä ampumakokeessa ei puolestaan ollut paikalla riittävästi valvojia.

Päiväkausien jahteja

Epäillyt metsästysrikokset tapahtuivat hirvijahdin alkaessa syksyllä 2010 Pohjois-Pohjanmaalla Pyhännällä. Poliisin kuulusteluissa 54-vuotias pihtiputaalaismies ei osannut selittää poliisille, miksi hirviä ammuttiin liikaa.

Hirvi juoksee hangessa.
Heikki Rönty / Yle

– Ei ole tullut mietittyä asiaa. Mahdollisesti metsästyskiihko oli niin suuri, ettemme malttaneet lopettaa luvan täytyttyä.

Päiviä kestäneisiin jahteihin osallistui useita metsästäjiä, osa puolisoineen. Hirviä kaadettiin ja lihoja käsiteltiin – seuraavana aamuna metsästyksenjohtaja aina ilmoitti, että lupia on vieläkin jäljellä.

Tuloksena oli se, mitä koiramies kulloinkin sai päähänsä ampua.

Epäilty kuulusteluissa

Kahden pääepäillyn mukaan heidän lisäkseen kukaan muu ei tiennyt rikollisesta toiminnasta, eikä lihoja myyty eteenpäin.

Miehet saivat väärien tietojen avulla valtion maille luvat kahdeksan aikuisen ja kahdeksan vasan kaatamiseen. Syyttäjän mukaan miehet saivat niistä taloudellista hyötyä ainakin 12 000 euroa.

Luvallisen riistan päälle kaadettiin parissa viikossa vielä kuusi aikuista ja yksi vasa. Niiden arvoksi syyttäjä laskee lähes 16 000 euroa eli 2400 euroa aikuisesta ja 1500 euroa vasasta.

Päiväkirja paljasti kaadot

Epäillyistä 60-vuotias toimi rikosten aikana riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana. Mies vieritti kuulusteluissa syytä rikoskumppaninsa kontolle, koska hänellä oli jahdissa mukana koira.

Omassa roolissani jouduin hyväksymään laittomuudet.

Epäilty kuulusteluissa

– Metsästys sujuu aina koiramiesten ehdoilla. Tuloksena oli se, mitä koiramies sai kulloinkin päähänsä ampua. Omassa roolissani jouduin hyväksymään laittomuudet. Porukka vei mennessään, ja on metsästyksessä mukaviakin puolia.

Poliisi teki toukokuussa 2011 kotietsinnät pääepäiltyjen koteihin. Vanhempi mies oli pitänyt "Metsästyssyksy 2010 Pyhännällä" -päiväkirjaa, josta selvisi niin kaadettujen hirvien määrä, ampuja kuin jahdin osallistujat.

Alunperin rikoksesta epäiltiin viittä 1950-60 -luvuilla syntynyttä miestä, mutta kolmen osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätös. Syyttäjä vaatii kahdelle miehistä ehdollista vankeutta metsästysrikoksesta, petoksesta, petoksen yrityksestä ja väärennyksestä.

Oikeus antaa ratkaisunsa maaliskuun alussa.

Lue seuraavaksi