1. yle.fi
  2. Uutiset

Northlandin kuljetuksista tutkintapyyntö poliisille

Norrbottenin lääninhallituksen mielestä kaivosyhtiö Northlandin ympäristölupa olisi edellyttänyt, että rautamalmi olisi kuljetettu Suomen puolella rautateitse. Sen sijaan se kuljetettiinkin jättirekoilla Ruotsin malmiradalle ja edelleen Norjaan laivattavaksi.

Ulkomaat
Northlandin Kaunisvaaran rautamalmikaivos Ruotsin Pajalassa helmikuussa 2013.
Northlandin Kaunisvaaran rautamalmikaivos Ruotsin Pajalassa helmikuussa 2013.Jarmo Honkanen / Yle

Norrbottenin lääninhallitus on tehnyt tutkintapyynnön poliisille kaivosyhtiö Northlandin malmikuljetuksista.

Lääninhallituksen mukaan nyt konkurssiin menneen kaivosyhtiön ympäristölupa ei olisi mahdollistanut maantiekuljetusten käyttöä, vaan malmi olisi pitänyt kuljettaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti rautateitse Suomen kautta.

Kaivosyhtiön mukaan taas ympäristölupa ei määrää kuljetustapaa. Maantiekuljetuksille erikoisraskailla rekoilla oli lupa Ruotsin liikennevirastolta Trafikverketiltä. Asiasta kertoi Ruotsin Radio Norrbotten (siirryt toiseen palveluun).

Tämä oli tämän vuoden puolella jo kolmas Norrbottenin lääninhallituksen Northlandista tekemä tutkintapyyntö. Tammikuussa lääninhallitus teki ilmoitukset epäillyistä ympäristörikoksista, joissa kaivosyhtiö olisi vahingoittanut suojeltua suoaluetta ja rakentanut selkeytysaltaan osin lupa-alueensa ulkopuolelle.

Lue seuraavaksi