Aasian talous kasvaa, mutta kansalaisoikeudet junnaavat

Aasian kansantaloudet kasvavat voimakkaasti, mutta demokratia ja poliittiset oikeudet ovat edelleen retuperällä. Asia nousi otsikoihin viimeksi tiistaina, kun malesialainen oppositiojohtaja tuomittiin väitetystä homoseksistä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Aasiassa ja erityisesti Kaakkois-Aasiassa talous kasvaa, ja kauppa kukoistaa. Maailmanpankin tilastojen mukaan Etelä-Aasian talouskasvu vuosina 2011–2013 oli keskimäärin noin 5,4 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan vain Thaimaassa keskimäärinen vuotuinen talouskasvu on jäänyt alle viiden prosentin.

Talouskasvu ei kuitenkaan näytä juuri lisänneen demokratiaa tai poliittisia oikeuksia. Viimeisin esimerkki on Malesian näkyvimmän oppositiopoliitikon tuomitseminen vankeuteen seksistä avustajansa kanssa.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Freedom House -instituutti pitää suurinta osaa Aasian maista osittain tai ei lainkaan vapaina maina. Instituutin mukaan edustuksellinen demokratia toimii vain Intiassa, eli siellä poliittiset päättäjät on valittu demokratian arvojen mukaan.

Freedom House ei luokittele täsmällisesti, vaan pisteyttää maat erinäisten kysymysten perusteella. Instituuttia on arvosteltu siitä, että maiden hyödyllisyys Yhdysvalloille vaikuttaa sen arvioihin.

Freedom House ei ole arvioissaan yksin. Human Rights Watchin uusin ihmisoikeusraportti (siirryt toiseen palveluun) piirtää kuvaa maanosasta, jossa talouskasvua tuetaan tukahduttamalla kansalaisten poliittisia oikeuksia.

Bangladesh

Viime vuonna valtaan astunut uusi hallinto on rajoittanut sananvapautta ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. Turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ihmisiä mielivaltaisesti.

Kohteina ovat olleet erityisesti oppositiojohtajat ja heidän kannattajansa. Lisäksi kerrotaan sieppauksista ja murhista. Myös oppositio on syyllistynyt väkivaltaisuuksiin.

Bangladeshin talouskasvu nojaa pitkälti vientivetoiseen tekstiiliteollisuuteen. Työolot näissä hikipajoissa ovat surkeat. Viimeksi huhtikuussa 2013 sattui vakava tehdasonnettomuus, jossa kuoli yli 1 100 ja loukkaantui noin 2 500 työntekijää.

Filippiinit

Ihmisoikeudet olivat etusijalla, kun Benigno Aquino III pyrki presidentiksi. Vuonna 2010 presidenttinä aloittanut Aquino on kuitenkin epäonnistunut useissa hankkeissaan.

Vaikka hallituksen joukkojen toteuttamat salamurhat, kidutus ja kaappaukset ovat vähentyneet Aquinon valtakaudella, ne ovat yhä säännöllisiä. Toistaiseksi hallituksella ei ole ollut poliittista tahtoa saattaa omavaltaisesti toimivaa armeijaa tai poliisia vastuuseen teoistaan. Myös oikeusjärjestelmässä esiintyy puutteita.

Indonesia

Indonesiaan valittiin uusi presidentti lokakuussa 2014. Joko Widodo kampanjoi erityisesti talouskysymyksillä, mutta hän sitoutui myös ihmisoikeuskysymyksiin.

Työsarkaa riittää. Kymmenen vuotta Indonesiaa hallinneen Susilo Bambang Yudhoyonon valtakaudella ihmisoikeuskysymykset eivät olleet tärkeitä. Indonesian turvallisuusjoukot ovat syyllistyneet rikkeisiin, vähemmistöjä vainotaan ja paikalliset islamistit ovat ovat panneet toimeen omia lakejaan.

Toistaiseksi Widodo on antanut vain epämääräisiä lupauksia tilanteen korjaamisesta.

Intia

Intia on yksi Aasia suurimmista talouksista, ja sen talouskasvu on yhä vahvaa. Yleisesti Intiaa pidetään Aasian mallikelpoisimpana maana, mutta ongelmiakin on.

Esimerkiksi heikosti koulutetut poliisit ovat syyllistyneet lukuisiin väärinkäytöksiin, väljästi ja tulkinnanvaraisesti muotoiltua sananvapauslakia on käytetty tukkimaan oppostion jäsenten suut ja viranomaiset ovat kiristäneet kansalaisjärjestöjen säätelyä hiljentääkseen hallituksen politiikkaa arvostelevat järjestöt.

Kambodža

Tammikuussa 2014 viranomaiset kielsivät kaikki mielenosoitukset. Tavoite oli lopettaa tekstiiliteollisuuden työläisten mielenosoitukset. Useita mielenosoittajia kuoli tai loukkaantui yhteenotoissa poliisin kanssa, kunnes rajoituksia höllennettiin hieman kesän aikana.

Mielenosoittajat vaativat minimipalkan nostoa. Tekstiilityöläisten palkat ovat niin huonot, että aliravitsemus on yleistä. Hallitus on pidättänyt oppositiopoliitikkoja ja ay-aktiiveja tekaistuilla syytteillä. Oikeudenkäyntien puolueettomuus ja kokoontumis- ja sananvapaus eivät toteudu.

Kiina

Kiinan talouskasvu on hiipunut huipustaan, mutta se on edelleen yksi Aasian nopeimmin kasvavista talouksista. Samaan aikaan Kiina jatkaa tiukkaa linjaansa. Yhden puolueen maassa toisinajattelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja vainotaan järjestelmällisesti.

Malesia

Vuoden 2013 vaaleissa Malesian johto siirtyi valtapuolueelle, vaikka oppositio sai enemmistön annetuista äänistä. Tämän jälkeen hallitus asetti useita rajoituksia sanavapaudelle ja kansalais- ja poliittisille vapauksille. Rajoitukset jatkuvat edelleen.

Ihmisoikeuksien puolustajat ja opposition edustajat ovat hallituksen tähtäimessä.

Thaimaa

Thaimaa ajautui poliittiseen umpikujaan, jonka päätteeksi maan armeija toteutti sotilasvallankaappauksen toukokuussa 2014. Sotilashallinto on rajoittanut ilmaisunvapautta, mielenosoitukset ja kokoukset on kielletty ja satoja ihmisiä on pidätetty ilman syytteitä. Tuomiot on julistettu sotilastuomioistuimissa, joiden päätöksistä ei voi valittaa.

Vietnam

Vietnamissa perusvapaudet ovat yhä kiven alla. Vietnamia liki neljä vuosikymmentä hallinnut kommunistipuolue pitää tiukasti kiinni vallasta. Tyytymättömyys vapauksien puutteeseen on kuitenkin kasvamassa. Bloggareiden ja aktivistien pidätykset ovat vähentyneet, mutta hallituksen joukot ahdistelevat edelleen hallituksen arvostelijoita.