1. yle.fi
  2. Uutiset

Viime vuoden myydyimmät albumit vahvasti kotimaisia

Viime vuoden myydyin albumi oli Robinin 16. Kymmenen myydyimmän albumin joukkoon mahtuu vain yksi ulkomainen levy. Valtaosa musiikista kulutetaan nykyään verkossa.

musiikki
Robin.
Robin.Jussi Nahkuri / Yle

Digitaalisia musiikkipalveluja käytettiin viime vuonna 22 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Jo yli puolet musiikin myynnistä on digitaalista.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n jäsenyhtiöiltään keräämien tietojen mukaan streaming- eli suoratoistopalveluiden käyttö lisääntyi viime vuonna 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Musiikkilatausten eli downloadien myynti sen sijaan pieneni 29 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.

Fyysisten äänitteiden myynti laski vuoden 2014 aikana peräti 34 prosenttia.Laskua tekivät nimenomaan CD- ja DVD-levyt. Vinyylilevyjen myynti sen sijaan lisääntyi 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Kotimainen musiikki jyrää

Kotimaisten äänitteiden osuus tallennemyynnistä säilyi edelleen eurooppalaisittain poikkeuksellisen korkealla tasolla, eli peräti 67 prosentissa. Kotimaisen musiikin osuus kokonaismarkkinoista oli 49 prosenttia.

Myös kymmenen myydyintä albumia olivat vahvasti kotimaisia. Joukossa on vain yksi ulkomainen artisti, AC/DC. Vuoden 2014 myydyin levy oli Robinin 16.

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka jäsenyhtiöt edustavat noin 95 prosenttia äänitteiden kokonaismarkkinoista Suomessa.

Lue seuraavaksi