Tuppisuiden toveruus – tosiystävä malttaa kuunnella

Hyvä ystävä on luotettava. Sellainen, jonka kanssa voi jakaa elämän hyvät ja huonot hetket. Ystävä iloitsee kanssasi, ystävä lohduttaa, ystävä ymmärtää sinua puolesta sanasta tai jopa ilman sanoja.

Kotimaa
Lumisydän lapasilla.
Henrietta Hassinen / Yle

Ystävyyden tärkeimpiä ominaisuuksia on kuulluksi ja nähdyksi tuleminen omana itsenään. Hyvän ystävän pitäisi siis osata olla hiljaa ja kuunnella.

Vasta silloin viestintä on merkityksellistä, kun toinen pysähtyy kuuntelemaan.

Ira Virtanen, filosofian maisteri (väit. 14.2.)

– Ihmisen täytyy pystyä puhumaan toisen edessä. Vasta silloin viestintä on merkityksellistä, kun toinen pysähtyy kuuntelemaan, sanoo tukea antavaa viestintää tutkinut, ystävänpäivänä aiheesta väittelevä filosofian maisteri Ira Virtanen.

Mies osaa kuunnella ystäväänsä

Virtanen on tutkinut myös miesten välistä ystävyyttä. Tutkimuksessa nousi esiin, että miehet osaavat kuunnella ystäviään.

– Miehen ystävänä olemisen tarkoitus on pysyä neutraalina, lujana kalliona, johon ystävä tunteitaan purkaessaan pystyy luottamaan. Vakaus kertoo, että tunteiden kanssa on tässä turvallinen olla, Ira Virtanen kuvailee.

Miehen ystävänä olemisen tarkoitus on pysyä neutraalina, lujana kalliona.

Ira Virtanen, filosofian maisteri (väit. 14.2.)

Kun mies on saanut purkaa mieltään, on aika astua eteenpäin, ystävän avustuksella.

– Miehet pitivät tunteita vaihtelevina. Kun tunne on käsitelty ja laantunut, voidaan alkaa miettiä, mikä voisi olla parempi suunta eteenpäin, että saataisiin ystävälle parempi mieli.

Vaikeneminen voi olla kultaa

Vaikka sukupuoli ei ole määräävä tekijä viestintätavoissa, on sukupuolten välillä havaittavissa eroja.

– Naisten ystävyyssuhteet ovat usein toisiinsa sitoutuneempia ja emotionaalisesti latautuneita. Kääntöpuolena on, että ne voivat kuormittaa. On vaikea vetää rajaa, että nyt en jaksaisi enää kuunnella noita samoja parisuhdeongelmia, Ira Virtanen valottaa sukupuolten välisiä eroja ystävyydessä.

Cocktail-kutsuilla me ollaan kuin tönkkösuolattuja sillejä.

Ira Virtanen, filosofian maisteri (väit. 14.2.)

Viime viikolla suomalaisten taito olla hiljaa yhdessä nousi keskustelunaiheeksi Yhdysvalloissa. Suomessa asuva opettaja Tim Walker ylisti the Atlantic -lehteen kirjoittamassaan jutussa (siirryt toiseen palveluun) hiljaisuutta yhtenä suomalaisten hyveenä, josta amerikkalaiset voisivat ottaa mallia.

– Me suomalaiset suhtaudumme hiljaisuuteemme sekä negatiivisesti että positiivisesti. Että cocktail-kutsuilla me ollaan kuin tönkkösuolattuja sillejä, mutta toisaalta me osataan pysähtyä kuuntelemaan, filosofian maisteri Ira Virtanen kuvailee.