1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaassa pidätettiin kuningashuoneen mustamaalaajaksi syytetty mies

Poliisin mukaan mies on johtanut verkostoa, joka uhkaa monarkiaa ja valtion vakautta. Kuusi muuta ihmistä pidätettiin viime viikolla.

Ulkomaat
Poliisi pidätti Hasadin Uraipraiwanin.
Poliisi pidätti Hasadin Uraipraiwanin 9. helmikuuta.Narong Sangnak / EPA

Thaimaan poliisi kertoo pidättäneensä miehen, jota epäillään kuningashuonetta mustamaalaavasta internetkampanjasta. Häntä uhkaavat syytteet, joista voidaan tuomita jopa 15 vuodeksi vankeuteen.

Miehen sanotaan julkaisseen intenetissä äänitiedostoja, joissa arvostellaan kuningashuonetta. Tiedostot, joissa puhujan ääntä oli muutettu, rikkovat myös tietokonerikoksista säädettyä lakia, poliisi sanoo.

Mies pidätettiin maanantaina pääkaupungissa Bangkokissa. Viime viikolla poliisi otti kiinni kuusi ihmistä, joita epäillään kuulumisesta hänen verkostoonsa. Poliisin mukaan verkosto levittää kaaosta ja vihaa ja on siksi vakava uhka monarkialle ja valtion vakaudelle.

Se on Thaimaan aktiivisin monarkian vastainen verkosto, ja sillä on paljon seuraajia, sanoi poliisipäällikkö Siripong Timula. Hänen mukaansa tutkimukset verkoston todellisen laajuuden selvittämiseksi jatkuvat.

Uutistoimisto AP:n mukaan verkoston intenetviesteissä arvostellaan pikemminkin Thaimaan vallanpitäjiä yleensä kuin kuningashuonetta erityisesti. Thaimaassa viime toukokuussa vallan kaapannutta sotilashallitusta ja sen kannattajia on muutoinkin arvosteltu sosiaalisessa mediassa, mutta juntta on keskittänyt rankaisutoimensa heihin, joita voidaan syyttää epälojaaleiksi Thaimaan erittäin suositulle kuningashuoneelle.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi