1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Minskin kokouksesta ratkaisu Itä-Ukrainan konfliktiin? – Yle Uutiset seurasi hetki hetkeltä

Valko-Venäjän Minskin huippukokouksesta haetaan ratkaisua Itä-Ukrainan konfliktiin. Toiveissa on pikainen tulitauko kiihtyneisiin taisteluihin. Seurasimme huippukokousta hetki hetkeltä.

Ukraina
Alexander Lukashenko, François Hollande, Vladimir Putin, Angela Merkel ja Petro Porošenko tapaavat  Minskissä.
Alexander Lukashenko, François Hollande, Vladimir Putin, Angela Merkel ja Petro Porošenko tapasivat Minskissä keskiviikkona.Andrei Stasevich / AFP

Klo 21.59: Yle Uutisten hetki hetkeltä -seuranta päättyy. Seuraamme neuvottelujen tilannetta muissa uutisissamme.

Klo 21.49 Pääministeri Alexander Stubb (kok.) totesi Ylen A-studiossa, että jos Yhdysvallat päättää alkaa aseistaa Ukrainaa, uhkana on konfliktin eskalaatio eli leviäminen. Stubb toivoisi Minskin kokouksesta sekä tulitaukosopimusta että rauhansuunnitelmaa Ukrainalle.

Klo 21.09 Reuters: Ukrainan valtuuskuntaan kuuluvan nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan Minskissä kokoontuvat johtajat aikoisivat allekirjoittaa yhteisen julkilausuman, jossa tuetaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia. Lähteen mukaan Venäjä, Ukraina ja Etyj aikoisivat puolestaan valmistella erillistä dokumenttia, jossa vahvistettaisiin sitoutuminen Minskin syyskuiseen tulitaukosuunnitelmaan.

Klo 21.02 Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro uskoo, että sillä, että Yhdysvallat pohtii aseapua Ukrainalle, on jonkinlainen pelotevaikutus neuvottelujen kannalta. – Uskon, että sekä Merkel että Hollande ovat lähteneet sen vuoksi liikkeelle, ja voi hyvin olla, että se varmaan pistää myös Putinin harkitsemaan, että mikä hinta konfliktin jatkumisesta ollaan valmiit maksamaan.

Klo 20.40 Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että neuvottelujen suhteen ei ole ilmassa laajempaa optimismia. – Mutta kuitenkin kaikki näkevät, että tämä on tärkeä yritys, hän sanoo.

Klo 20.33 Minskissä oleva Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall arvioi, että on hyvin vaikeaa saada separatistit suostumaan tulitaukoon. Vaikeaa tulee myös silloin, jos Porošenkoa vaaditaan neuvottelemaan suoraan separatistijohtajien kanssa.

Klo 20.11 Putin ja Porošenko kättelivät pikaisesti keskustelujen alussa, raportoi uutistoimisto AFP venäläistelevision näyttämään kuvamateriaaliin viitaten.

Klo 19.28 Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat aloittavat neuvottelut.

Klo 18.29 Reuters: Ukrainan Petro Porošenkon mukaan tilanne Itä-Ukrainassa menee joko kohti lieventymistä ja tulitaukoa tai karkaa käsistä, hän sanoi ennen kokousta.

Klo 18.00 Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Hollande ja Merkel keskustelevat lyhyesti Porošenkon kanssa ennen kokousta.

Klo 17.53 Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut Minskiin.

Klo 17.11 Ukrainan presidentti Petro Porošenko saapui Minskiin.

Klo 17.06 Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Minskiin.

Klo 16.55 Ranskan presidentin François Hollande saapui Minskiin.

Klo 15.23 Britannian pääministeri David Cameron varoitti Venäjän suosimisesta Ukrainan tilanteessa. Venäjän aggressivisia toimia ei saa palkita lepyttelyllä.

Klo 14.44 Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvelee, että Minskin neuvotteluista tulee todella vaikeat. Stubbin mukaan Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä järjestettävässä tapaamisessa pitää saada aikaan kaksi kokonaisuutta: tulitauko ja rauhansuunnitelma.

– Jos Minskissä ei tapahdu edistystä, niin silloin varmasti alkaa valmistelu ja keskustelu seuraavista talouspakotteista, Stubb sanoi lisäten, että ei halua mennä asioiden edelle.

Klo 12.58 EU:n ulkopoliittisen edustajan Feredica Mogherinin mukaan Minskin kokous voi olla Ukrainan kriisin käännekohta joko hyvään tai pahaan. Hän kehotti Venäjää ottamaan vastuuta ja auttamaan konfliktin lopettamisessa.

Klo 12.58 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli Ukrainan vaatimusta saada Venäjän vastainen raja täyteen valvontaansa. Vaatimus on epärealistinen; rajavalvonnasta on sovittava Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa, hän sanoi.

Kokoukseen odotetaan ns. Normandian nelikkoa eli Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajia. Toiveissa on pikainen tulitauko kuluneen kuukauden aikana kiihtyneisiin taisteluihin. Neuvottelujen pohjana on edelleen Minskissä 5. päivä syyskuuta allekirjoitettu suunnitelma.

Yle Uutiset seuraa Minskin huippukokousta hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Kokouksen oli määrä alkaa Itsenäisyydenpalatsissa kello 17.30 Suomen aikaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi