Suomalais-venäläiset lasten ja nuorten yhteisleirit innostivat kielenopiskeluun

Outokummussa ja Kiihtelysvaarassa on saatu hyviä kokemuksia suomalais-venäläisten lasten ja nuorten leiritoiminnasta. Kaksivuotisen hankeen aikana järjestettiin useita yhteisiä lastenleirejä, koululaistapaamisia ja esiintyjävierailuita. Yhteiset kokemukset lisäsivät muun muassa kiinnostusta venäjän kieleen.

Kotimaa
Suomalaisia ja venäläisiä nuori yhteisleirillä Outokummussa
Suomalaisia ja venäläisiä nuoria yhteisleirillä Outokummussa.Suomi-Venäjä-Seuran Outokummun osasto

Vuodenvaihteessa päättyneellä kaksivuotisella Kohti kansainvälisyyttä leiritoiminnan kautta (siirryt toiseen palveluun) –hankkeella saavutettiin rohkaisevia tuloksia. Alustavien tietojen mukaan Outokummussa peruskoululaisten venäjän kielen opiskelu on lisääntynyt huomattavasti ja Kiihtelysvaaran Heinävaaran koululle on perustettu venäjän kielen kerho.

Myös maahanmuuttajalasten kiusaamistapausten kerrotaan vähentyneen ja maahanmuuttajia on saatu aktivoitua mukaan paikalliseen yhdistystoimintaan.

Joensuun seudun Leader –yhdistyksen ja ELY-kekuksen rahoituksen turvin järjestettiin useita yhteisiä lastenleirejä, koululaistapaamisia ja esiintyjävierailuita.

Leireillä oli osanottajia sekä Suomesta että Venäjältä. Leirielämään kuului kielenopiskelua, ruuanlaittoa ja askartelua.

Hankkeen muissa tapahtumissa kuultiin myös venäläisiä räppäreitä ja nähtiin nukketeatteria.

Leirien ja tapahtumien järjestelyistä vastasivat Suomi-Venäjä-Seuran Outokummun osasto, Kiihtelys-Venäjä-Seura sekä Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piiri. Itä-Suomessa ei aiemmin ole järjestetty vastaavanlaisia tapahtumia.

Toimintaa on tarkoitus jatkaa myös vastaisuudessa.