1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nesteen jättimäinen korjausurakka Porvoossa vaatii oman munkinpaistajan

Munkinpaistajan nimi on vielä arvoitus mutta leipomusten menekki on jättityömaalla taattu. 4 000 työntekijää pistelee kevyesti 160 000 munkkia toista kuukautta kestävän remontin aikana.

Kuva: Yle

Nesteen Porvoon jalostamo Kilpilahdessa menee jättiremonttiin loppukeväästä. Jalostamo ajetaan alas pääsiäisen jälkeen ja jos kaikki käy suunnitelmien mukaan otetaan se uudelleen käyttöön juhannukseksi.  Nesteen omaa väkeä on hommissa tuhatkunta. Loput 3 000 tulevat muualta Suomesta ja maailmalta. Viisi vuotta sitten väkeä oli aina Australiaa, Thaimaata ja Senegalia myöten.

Neljän tuhannen työntekijän joukko vaatii paljon. Tarvitaan majoitusta, ruokaloita, vessoja, pysäköintipaikkoja ja munkinpaistaja. Ilman häntä ja hänen munkkejaan ei työnteko yksinkertaisesti suju, kerrotaan Nesteeltä.

Kartanot, hotellit, lentokenttähotellit, majatalot ja asuntolat Porvoon ja Kehä kolmosen välillä on kaikki varattu Nesteen remontintekijöille. Työmaaparakkeja tarvitaan 300. Sellaista määrää ei löydy Suomesta, joten niitä vuokrataan pitkin maailmaa.

Kilpilahteen rakennetaan 16 uutta pysäköintialuetta, joilla on 2 800 parkkipaikkaa. Sen lisäksi sinne pystytetään lounastelttoja.

Miljoonia pelissä

Remontti maksaa 100M€ ja työtunteja tehdään 1,3 miljoonaa.  Öisin töitä puskee 500 ihmistä.

Kymmeniä tuhansia liitoksia avataan ja suljetaan ja varaosia vaihdetaan. Seisokin aikana jalostamo puhdistetaan, korjataan ja tarkastetaan.

Neste tekee remontin aikana ja myös ennen sitä yhteistyötä muun muassa seurakuntien ja poliisin kanssa. Tavoitteena on, ettei Porvoon moottoritielle synny kilometrien pituisia jonoja, jotka matelevat aamutuimaan Helsingistä itään.