1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sarjakuva-Finlandia -ehdokas JP Ahonen: En nauti piirtämisestä vaan lopputuloksesta

Villimpi Pohjola -sarjakuvaa piirtävän JP Ahosen työ on välillä raskasta pusertamista. Sinnikkyys on palkittu miehen neljännellä Sarjakuva-Finlandia -ehdokkuudella.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Tamperelainen JP Ahonen piirtää pyynnöstä Villimpi Pohjola -sarjakuvan Ukon. Stripit ovat ilmestyneet Aamulehdessä vuodesta 2003. Niistä on julkaistu albumeja, joista tuorein, Villimpi Pohjola: Lapsus, on ehdolla Sarjakuva-Finladian saajaksi. Kyseessä on Ahosen neljäs ehdokkuus.

Villimpi Pohjola kertoo nuorten aikuisten elämästä kuvitteellisessa yliopistokaupungissa. JP Ahosen mukaan päähenkilöt ovat muuttuneet matkan varrella.

– Tämä on neljäs kokoelma Villimmästä Pohjolasta, ja hahmoista tulee esiin elämänmakuisempia ja syvempiä teemoja. Aikaisemmin se on ollut aika kepeätä ilottelua yliopistomaailmassa. Mutta nyt tulee jälkikasvua, vastuuta ja uusia juttuja tälle kaveriporukalle.

Tarinat syntyvät työhuoneessa käkkiessä

JP Ahosen kynästä ovat syntyneet myös mm. Perkeros-sarjakuvat sekä Journalisti-lehdessä ilmestyneet Puskaradio-stripit. Ahonen kuvaa työtään raskaaksi pusertamiseksi, sillä aiheita ei aina löydy omasta elämästä.

Siitä olisi suuri hyöty, jos omasta arjesta kumpuaisi hauskoja sattumuksia. Nykyään, kun suurin osa arjesta menee työhuoneessa käkkiessä, ei juuri ehdi tapahtua mitään jännittävää.

JP Ahonen

– Siitä olisi suuri hyöty, jos omasta arjesta kumpuaisi hauskoja sattumuksia. Nykyään, kun suurin osa arjesta menee työhuoneessa käkkiessä, ei juuri ehdi tapahtua mitään jännittävää. Kavereitakaan ei paljon näe, joten on vaikea vaihtaa ajatuksia. Kyllä se on vahvasti käsikirjoitettu strippisarja.

Ahosen mukaan arki on arkea sarjakuvapiirtäjällekin. Työ vaatii päättäväisyyttä.

– En varsinaisesti nauti piirtämisestä vaan valmiista lopputuotoksesta. Matka sinne on välillä aika raskas. Silloin, kun työ sujuu, se on tosi kivaa ja saan kicksejä, että vautsi, nyt menee hienosti – olenko tehnyt tämän.

Kun työ kerran on pusertamista - onko sarjakuvataiteilija harkinnut alan vaihtoa?

– Ei ole löytynyt mitään kivempaakaan. On siinä semmoinen ylpeyskin, että on pakko pusertaa ja katsoa, minne nämä kortit vievät.

Finlandia-ehdokkuus ei takaa myyntimenestystä

En varsinaisesti nauti piirtämisestä vaan valmiista lopputuotoksesta. Matka sinne on välillä aika raskas.

JP Ahonen

Nyt kortit ovat vieneet miehen neljättä kertaa Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaaksi. Kirjailija Katja Kettu valitsee voittajan, joka julkistetaan maaliskuun lopussa Tampereella.

Sarjakuva-alalla Finlandia-ehdokkuus ei automaattisesti tiedä huimia myyntilukuja, mutta julkisuutta ainakin.

– Näkyvyys on näkyvyyttä, mutta en tiedä, miten se korreloi myyntiin. Ehdokkuus on enemmänkin buustaus tekijälle, että työ on noteerattu, toteaa JP Ahonen.