Junkohalli joutuu painetestiin ennen pelaajien paluuta

Tammikuun lopulla puhjenneen kuplahallin paikkaustyöt ovat loppusuoralla Kemin Jungossa. Tapahtuneesta vahingosta otetaan opiksi ja valvontajärjestelmää tehostetaan.

Kotimaa
Kemin Junkohalli kasaan painuneena
Matti Sunnari / Yle

Lumen painosta romahtaneen Kemin Junkohallin paikkaustyöt saadaan tehdyksi keskiviikon aikana, arvelee Junkohalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Arstio.

– Hallia päästään koepaineistamaan viikonlopun aikana, mutta se riippuu tuulesta. Sitä ei saa olla enempää kuin neljä metriä sekunnissa, Arstio tähdentää.

Arstio kertoo, että kun halliin saadaan painetta, samalla voidaan tarkistaa muut romahtamisen aiheuttamat vauriot.

– Myös pienimmät vuodot voidaan paikallistaa ja paikata samalla.

Sen verran tiedetään, että lamput ovat kärsineet jonkin verran vaurioita ja yksi hätäuloskäynnin ovi pitää korjata. Myös pari maalia meni rysäyksessä korjauskuntoon.

Turvallisuus ennen kaikkea

Halli otetaan käyttöön vasta sen jälkeen, kun se on tarkistettu ja todettu turvalliseksi. Pientä hiomista voidaan jättää myöhemmäksi.

– Vaikka valaistusta ei saataisi täysin priimakuntoon, niin halli otetaan kuitenkin käyttöön, koska niitä töitä voidaan tehdä myöhemminkin.

Kun painetta riittää ja hallin muoto pysyy, niin lämmön tuotannolla saadaan lumimassa liikkeelle.

Kimmo Arstio

Milloin Junkohallissa taas pelataan täysillä, sitä Arstio ei uskalla sanoa, mutta varovaisen arvion mukaan täysi hulina voisi olla päällä kahdeksannen viikon lopulla.

Valvontajärjestelmää kehitetään

Tuleviin lumikuormiin varaudutaan kehittämällä automaattista valvontajärjestelmää niin, että hallin katon korkeutta pystyttäisiin valvomaan automatiikalla.

– Kun painetta riittää ja hallin muoto pysyy, niin lämmön tuotannolla saadaan lumimassa liikkeelle, Kimmo Arstio kertoo.

– Eli kitka hallin katon ja lumen välillä on mahdollisimman pieni ja lumi luistaa automaattisesti katolta alas, Arstio jatkaa.

Ylipainehalli repesi useasta kohdasta tammikuun lopulla ja painui kasaan. Hallin slovenialainen valmistaja on lähettänyt Kemiin korjausmiehiä, jotka ovat paikanneet repeämiä.