1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Rankoilla menetelmillä nopeita ja kestäviä pelaajia

Tulevalla kaudella jalkapallon Ykkösessä pelaava PS Kemi Kings on saanut avukseen huipputason sparraajan. Ranskalainen Ludovic Perge on tehnyt yhteistyötä muun muassa Olympique Lyonnais'n kanssa. Kemissä hän testaa jokaisen pelaajan ja laatii heille henkilökohtaisen treeniohjelman.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Tulevaksi kaudeksi jalkapallon Ykköseen noussut PS Kemi Kings on saanut huipputason valmennusapua. Ranskalainen liikuntatieteiden tohtori Ludovic Perge testaa jokaisen pelaajan fyysiset ominaisuudet ja laaatii heille henkilökohtaisen treeniohjelman. Kahden kuukauden kuluttua pelaajat testataan uudelleen.

– Jokaisen pelaajan voima kasvaa. Esimerkiksi juoksuvoima tulee lisää, niin että pelaaja pystyy toistamaan pelissä pikakiihdytyksiä taas ja taas ja taas. Testeillä selvitetään jokaisen heikkoudet ja vahvuudet, joita henkilökohtaisella ohjelmalla parannetaan, Perge kertoo.

Pitää syödä hyvin, että jaksaa

Jos ravintoasiat eivät ole kunnossa, urheilija voi romahtaa kesken kauden.

Dominic Perge

Lisäksi Perge kiinnittää huomiota urheilijoiden ravintoon.

– Jokainen pelaaja on saanut taulukon sopivasta ruoasta. Huomiota kiinnitetään vitamiineihin, joiden avulla voi lisätä voimaa. Uhreilijat treenaavat viikolla ja viikonloppuisin on peli. Jos ravintoasiat eivät ole kunnossa, urheilija voi romahtaa kesken kauden.

"Aika rankkoja testejä"

PSKemin nuorin pelaaja Ville Moilanen kertoo, että testit ovat olleet vaativia.

Aika paha oli, kun piti juosta pyörän perässä.

Ville Moilanen

– Aivan hyvin on mennyt, aika rankkoja testejä. Päivässä on ollut kahdet kuntotestit, jotka ovat olleet ihan vaan juoksua. Sen päälle on tehty lihaksia, niin kyllä tuntuu. Aika paha oli, kun piti juosta pyörän perässä ja pyörä kiihdytti koko ajan vauhtia. Se kyllä tuntui, Moilanen naurahtaa.

– Testit ovat kyllä olleet erilaiset kuin mitä tavallisesti on vedetty. Mielenkiinnolla odotellaan tuloksia ja tulevia treeniohjelmia. Ensimmäisenä päivänä oli koordinaatiotestit ja otettiin rasvat sekä painot. Seuraavana päivänä oli kuntotestit ja eilen otettiin piippitestit. Aivan hyvin on mennyt. Pikku flunssa on päällä mutta painetaan minkä pystytään, sanoo Juho-Teppo Berg.

Pelaajat tohkeissaan

PS Kemin päävalmentaja Jari Åhman kertoo, että vastaanotto on ollut innostunutta.

Tästä tulee kättä pitempää.

Jari Åhman

– Tämä on ollut silmiä avaava kokemus. Kaikenlaista uutta on tullut ja pojat ovat aivan tohkeissaan tästä uudenlaisesta testimenetelmästä, joka on saatu Ranskasta Kemiin. Tosi hieno juttu.

– Sehän tässä on hienoa, että ei testata vain testaamisen ilosta. Tästä tulee kättä pitempää. Pojat saa oman ohjemansa, joka sisällytetään meidän treeniohjelmaamme. Katsotaan mihin päästään.

Kaikki menee videolle

Åhman korostaakin juuri yksilöllisyyden merkitystä.

Saamme nopeampia, vahvempia ja kestävämpiä pelaajia.

Jari Åhman

– Ei vain tehdä kaikille samanlaista ohjelmaa. Nyt videoidaan jokaisen tekeminen täällä, mitataan rasvat ja katsotaan askellus. Sen myötä kullekin tehdään hyvä treeni, joinka avulla voi kehittää heikkouksia. Yksilöllinen valmennus tekee tästä aivan älyttömän jutun.

Åhman odottaa ranskalaisopeilta kovia tuloksia.

– Varmaan saamme nopeampia, vahvempia ja kestävämpiä pelaajia. Siinä mielessä meillä on hyvä tuuri, että kovin moni pelaaja ei ole töissä eli kaikki pystyvät aika ammattimaisesti valmistautumaan kauteen. Odotan tästä aika paljon, hän sanoo.

Pergen opeilla EM-kisoihin

Ranskassa Pergen opeilla treenaa jalkapalloilijoita, rugbyn pelaajia, judokoita, painijoita, voimanostajia, pyöräilijöitä ja autourheilijoita.

– Harjoitutan esimerkiksi jalkapalloilija Jérémie Bréchetä, jonka seuroja ovat olleet muun muassa Olympique Lyonnais ja Real Sociedad. Lisäksi listallani on ensi kuussa EM-kilpailuihin osallistuva voimanostaja, EM-kisoihin lähtevä painija ja Aasian metaruuskilpailuihin osallistuva judoka, hän listaa.