Espanjan kuningas kiristi vyötä ja leikkasi palkkaansa

Suurtyöttömyyden kanssa ponnistelevan Espanjan uudistusmielinen kuningas Felipe VI aikoo nostaa viidenneksen vähemmän palkkaa kuin isänsä, joka luopui kruunusta viime kesänä.

Talouskriisistä toipuvan Espanjan kuningas Felipe VI on kiristänyt omaa vyötään ja ilmoittanut leikkaavansa palkkaansa viidenneksen.

Felipe, 47, nousi valtaan viime kesänä sen jälkeen kun hänen huikentelevaista elämää viettänyt isänsä Juan Carlos luopui kruunusta. Felipe lupasi uudistaa ja puhdistaa väärinkäytösskandaalien ryvettämää kuningashuonetta, jonka kannatus on romahtanut Espanjassa.

Felipe aikoo nostaa palkkaa tänä vuonna runsaat 230 000 euroa eli viidenneksen vähemmän kuin isänsä, hovi tiedotti tiistaina. Eläkeläiskuningas Juan Carlos puolestaan saa yhä lähes 190 000 euroa vuodessa.

Hovi ei kuitenkaan onnistu säästämään kokonaisbudjetissa, joka on yhä 7,7 miljoonaa euroa tänä vuonna. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Felipe haluaa käyttää lisää varoja hovin it-palveluihin, espanjalainen El País –lehti kertoi. El Paísin keskiviikkona julkaiseman vertailun mukaan Espanjan hovin ylläpito on Euroopan halvimpia.

Espanjassa kuninkaalla on laajat valtuudet päättää hovin budjetin käytöstä. Talouskriisin ja skandaalien myötä hovi on joutunut aiempaa tarkempaan syyniin ja se on alkanut julkaista yksityiskohtaisempia tietoja budjettinsa käytöstä.

Espanja jäädytti hovin kulut vuonna 2009 ankarassa talous- ja velkakriisissä.