Hyppää sisältöön

Pantasupi kavaltaa lajitoverinsa

Vaivihkaa Suomeen levittäytynyt supikoira on ilkeä veikkonen. Se levittää tauteja ja jaksaa kulkea runsaassa vuodessa pikkutassuillaan jopa 800 kilometriä. Pohjoisen riistaväki on tukikohdissaan vastassa tarpeetonta tulokasta. Supi on rottamainen tulokaseläin.

Kuva: Yle / Juha Peltoperä

Keminmaan riistanhoitoyhdistyksen päällysmies ja aktiivimetsästäjä Juha Mäkimartti pakkaa kelkkansa ahkioon radiovastaanottimen ja peilaavan harava-antennin. Suuntana on Kemijoensuiston saari.

Juha päästää Alma-terrierin irti ja se tietää, että metsään pitää mennä nyt ja heti. Koiraa pitää jopa toppuutella.

– Alma on kelpo apulainen ja innokas sellainen, naurahtaa ammattimetsämies.

Supeja pyydetään loukuilla ja niille laitetaan pannat tutkaseurantaa varten. Pantasupin avulla kiinnisaadut lajitoverit kokevat karun kuoleman.

Harava piippaa

Mäkimartin harava piippaa vastaanottimen kohinan keskeltä.

– Jossain lähimaastossa se varmasti kuikuilee. Ehkä piilossa jonkun kesämökin terassin alla. Pannassa on GPS-lähetin, joka kavaltaa kaverin olinpaikan ja siinä samalla myös mahdollisen "pantasupin".

Radiosignaali on pettämätön, vahvistaa Mäkimartti.

Kumppanin käy kalpaten - renki pitää henkikultansa

Juha Mäkimartti kertoo, että kun pantasupi tavoitetaan, niin sen henki säästyy.  Eihän kukaan renkiään tapa.

– Pannaton poistetaan päiviltä. Juudas-supi kavaltaa kaverinsa. Supihan ei kuulu lajina maamme alkuperäiseen luontoon, kuittaa pienpetojen tuntija asian huojentuneena.

Supien torjuntaa on tehty yhdessä kaikkien Pohjoismaiden kesken jo neljä vuotta.

Leviäminen muihin Pohjoismaihin estetään

Supihan levittää mm. raivotautia ja myyräeginokokkiloista. Supi on vaarana lemmikkieläimille ja sitä kautta myös ihmisille. Työmaata riittää.

–  Minun työmaana ovat Oulun ja Lapin läänit. Parimiljoonaa hehtaaria on aluetta, mutta ei se lannista. Yksin toimin koko alueella, kun esimerkiksi Ruotsin puolella on kymmenen palkattua työntekijää, hymähtää "pienpetomies". Päästää Alman irti ja vääntää harava-antennin säätimen kohdilleen.

Se vinkaisee. Kohde havaittu.