Australian pääministerin harvinainen tunnustus: Alkuperäiskansojen kohtelu mättää pahoin

Raportteja on laadittu, mutta tulosta ei ole tullut. Pääministeri Tony Abbott myöntää Australian epäonnistuneen alkuperäiskansojen aseman parantamisessa. Hän luonnehti tuloksia "perinpohjaisen epäonnistuneiksi".

Kuva: EPA/MICK TSIKAS

Abbott puhui alkuperäisväestön asemaa koskevan vuosittaisen raportin julkistustilaisuudessa keskiviikkona. Selvitys julkistettiin nyt seitsemättä kertaa. Abbottin mukaan alkuperäisväestön aseman parantamisen piti olla puoluerajat ylittävä, yhteinen tavoite. Siihen ei ole kuitenkaan päästy.

Oppositio on syyttänyt epäonnistumisesta budjettileikkauksia, jotka ovat vain syventäneet valkoisten ja alkuperäiskansojen jakoa.

Pääministeri Abbott on pitänyt näkyvästi esillä alkuperäisväestön aseman parantamista. Hän on kaavaillut kansanäänestystä alkuperäiskansojen aseman tunnustavasta perustuslain muutoksesta vuodelle 2017.

Työttömyys vain kasvanut

Jotakin on toki saatu aikaankin. Kuolleisuus on hieman laskenut ja äitien ja lasten terveys parantunut. Myös keskiasteen opinnot päästään loppuun aiempaa useammin.

Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen on luonnollisesti vaikeaa pitkälläkin aikavälillä, mutta esimerkiksi alkuperäisväestön työttömyys on vain noussut vuodesta 2008. Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Bill Shorten sanoi raportin osoittavan, että kahtiajako on edelleen voimassa.

– On kaksi kansakuntaa ja kaksi Australiaa.

Ensimmäinen alkuperäisväestöä edustava naissenaattori Nova Peris kehotti parlamenttia häpeämään.

– Eipä ole tänään juuri syytä hymyyn. Australia on rikas valtio, mutta meillä on paljon hävettävää alkuperäiskansojen kohtelussa.