Puerto Rico saattaa sakottaa liikalihavien lasten vanhempia

Yhdysvaltoihin kuuluvassa Puerto Ricossa pohditaan mahdollisuutta puuttua lasten lihavuuteen sakkojen uhalla. Yli neljäsosa puertoricolaisista lapsista täyttää paikalliset lihavuuden kriteerit. Vastustajien mielestä sakottaminen on väärä keino puuttua ongelmaan.

Ulkomaat

Puerto Ricossa keskustellaan lakiesityksestä, jonka myötä lasten lihavuudesta saattaisi rapsahtaa laiminlyöntiin syyllistyneille vanhemmille jopa 800 dollarin eli noin 700 euron sakot.

Tarkoituksena on tukea vanhempia tekemään terveellisempiä valintoja, perustelee lakiesitystä ajava Puerto Ricon aluesenaatin edustaja José Luis Dalmau.

– Terveysongelmasta voi tulla myöhemmin taloudellinen taakka, koska lihavalle lapselle voi kehittyä esimerkiksi diabetes tai sydänsairauksia, senaattori perustelee puertoricolaisen El Nuevo Día -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Jos lakiesitys menee läpi, julkisten koulujen opettajien täytyisi jatkossa ohjata lihaviksi epäilemänsä lapset sosiaalityöntekijän tai kuraattorin pakeille. Viranomaiset tapaisivat lapsen vanhemmat ja arvioisivat, johtuuko lihavuus epäterveellisistä ruokailutottumuksista vai onko taustalla jokin lääketieteellinen syy.

Lapselle laadittaisiin ruokavalio- ja liikuntaohjelma, jonka toteutumista seurattaisiin kuukausittain. Puolen vuoden kuluttua lapsen tilanne arvioitaisiin uudelleen. Jos hänen painonsa ei olisi pudonnut, vanhempia uhkaisi 500 – 800 dollarin sakko, ellei tilanne paranisi seuraavan 6 – 12 kuukauden aikana.

Monet terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastustaneet suunnitelmaa. Arvostelijoiden mielestä sanktiot ja vanhempien syyllistäminen ovat väärä ja pinnallinen tapa puuttua lihavuusongelmaan.

– Lasten lihavuuden takana voi olla lääketieteellisiä ja geneettisiä syitä, sanoo Yhdysvaltain lastenlääkärien yhdistyksen Puerto Ricon osaston puheenjohtaja Ricardo Fontanet.

Lihavuuteen liittyy myös taloudellisia ja sosiaalisia tekijöitä. Monet terveelliset elintarvikkeet ovat vähävaraisille heikommin saatavissa, sanoo El Nuevo Dían haastattelema ravintoterapeutti Milly García.

Lapsuusiän lihavuuden määrittämisessä käytetään niin sanottua painoindeksin persentiiliä. Yhdysvalloissa, jonka itsehallintoalue Puerto Rico on, lihavuuden rajaksi määritellään 95 persentiilin taso.

Puertoricolaisista lapsista yli 28 prosenttia täyttää tämän lihavuuden määritelmän, kun mantereen puolella Yhdysvalloissa luku on 18 prosenttia.

Lähteet: AP