Tämän vuoksi salaatti pitää pestä ennen käyttöä

Jos viljelijä toimii vastuullisesti ja tuottaa pöytään turvallisia vihanneksia, pitää kuluttajankin tehdä osansa, sanoo Anne Piirainen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Kasvikset kannattaakin pestä ja tarvittaessa kuoria. Ohje pätee niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin kasviksiin.

Kotimaa
Salaatteja myytävänä kauppahallissa.
Mari Siltanen / Yle

Tutkimustulosten perusteella suomalaiset kasvisten turvallisuus on hyvällä tolalla.

Kasvisten turvallisuuden parantaminen -hankkeessa kasvisten tuoteturvallisuutta tutkinut projektipäällikkö Riina Tuominen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista on perehtynyt Tullilaboratorion tutkimustuloksiin.

– Jos ajatellaan torjunta-ainejäämäpitoisuuksia, raja-arvojen ylityksiä on hyvin vähän, ei juuri ollenkaan. Raskasmetallipitoisuudet eli kadmium- ja lyijypitoisuudet jäävät selvästi alle raja-arvojen.

Nitraattipitoisuuksien osalta Tuominen kertoo, että niihin on oikeastaan kiinnitettävä huomiota lähinnä talvikaudella kasvihuonevihanneksissa.

Pestäänkö mansikatkin?

Jos siis viljelijä hoitaa oman osuutensa kunnialla kasvisten turvallisuuden eteen, on kaupan, mutta myös kuluttajan käsiteltävä kasviksia oikein.

Kuluttajan tehtävänä on varmistaa tuoteturvallisuus pesemällä vihannekset ja juurekset ennen syöntiä. Tarvittaessa juurekset kannattaa myös kuoria.

Jos salaatti lämpiää, voi olla, että mikrobit, jotka normaalisti eivät aiheuttaisi haittaa, alkavat lisääntyä.

Anne Piirainen

– Ajatellaan esimerkiksi salaattia, joka kasvaa avomaalla, sen päällä on normaalisti salaatin oma mikrobilajisto. Kun salaatti lähtee eteenpäin tilalta, voi kylmäketjussa jossain vaiheessa tulla pysähdys. Jos salaatti lämpiää, voi olla, että mikrobit, jotka normaalisti eivät aiheuttaisi haittaa, alkavat lisääntyä. Siksi päällimmäiset lehdet kannattaa ehkä poistaa ja salaatti pestä ennen käyttöä. Silloin on itse tehnyt tuotteen kanssa oikeat käsittelyt, kertoo Anne Piirainen Ruralia-instituutista.

Pitäisikö esimerkiksi mansikatkin pestä, silloinhan kärsii maku?

– Meillä on tiloilla käytössä hyvän käytännön ohjeet tällä hetkellä, jolloin marjanpoimijat huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja viljelijät katsovat, että hygieniaohjeistuksia noudatetaan. Tällöin kotimaista mansikkaa voi turvallisin mielin syödä ilman pesua.

Käsihygienia on hyvä pitää aina mielessä

Myös Anne Piirainen on tutkinut kasvisten turvallisuuden parantamista.

– Luotan suomalaiseen viljelijään. He tuottavat todella hyvänlaatuisia ja turvallisia tuotteita.

Vaikka suomalaisten kasvisten osalta turvallisuus on hyvällä mallilla, tarkkana pitää olla jatkossakin. Tärkeää on, että kasvisten parissa työskentelevien ihmisten käsihygienia on kunnossa.

– Siitä on hyvä muistutella joka vuosi ja useamman kerran kasvukauden aikana työntekijöille, koska se on sellainen, mistä helpoiten saattaa unohdus tulla, tietää Anne Piirainen.

Hyvän käsihygienian ja henkilökohtaisen hygienian lisäksi tiloilla on hyvä tarkkailla myös ympäristöä. Jos ympäristön riskitaso muuttuu ja sillä on vaikutusta tiloilla kasvatettaviin kasviksiin, on ryhdyttävä toimenpiteisiin.