1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Merkelin edustaja: Minskin kokous on vain himmeä toivon kipinä

Ukrainan presidentti varautuu julistamaan koko maahan sotatilan, ellei Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan huippukokous tuota tulosta.

Ulkomaat

Minskissä Valko-Venäjällä keskiviikkona alkavat Ukrainan rauhanneuvottelut ovat vain himmeä toivon kipinä, eivät sen enempää, sanoo Saksan liittokanslerin Angela Merkelin edustaja.

– On epäselvää, päästäänkö Minskissä tulokseen, mutta kaikesta epävarmuudesta huolimatta sitä pitää yrittää Itä-Ukrainan kärsivien ihmisten vuoksi, Steffen Seibert sanoi kokouksen alla.

Kokous alkaa illansuussa kello 17.30 Suomen aikaa. Seibert kertoi, ettei hän kykene sanomaan mitään kokouksen sisällöstä.

Merkel matkustaa Minskiin yhdessä ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin kanssa. Kokoukseen osallistuvat myös Ukrainan, Venäjän ja Ranskan johtajat.

Porošenko: Kokous ratkaisee paljon

Venäjä vahvisti presidentti Vladimir Putinin osallistumisen vasta keskiviikkona puolilta päivin. Venäjältä kokoukseen tulee myös ulkoministeri Sergei Lavrov. Hän arvioi keskiviikkona, että osapuolien edustajien neuvotteluissa kokouksen alla tapahtui edistystä.

Lavrov kuitenkin arvosteli Ukrainan vaatimusta saada Venäjän vastainen raja täyteen valvontaansa. Vaatimus on epärealistinen; rajavalvonnasta on sovittava Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa, hän sanoi.

Ukrainan hallitukselle ennen Minskin-matkaansa puhunut presidentti Petro Porošenko sanoi, että kokous on hänen presidenttikautensa tärkein. Se ratkaisee, selviääkö Ukraina diplomatian avulla vai paheneeko konflikti aivan uusiin mittoihin, hän sanoi.

Hän ilmoitti olevansa valmis julistamaan koko maahansa sotatilan, jos kymmenen kuukautta jatkunut konflikti yltyy edelleen.

Mogherini patistaa Venäjää

Myös EU:n ulkopoliittisen edustajan Feredica Mogherinin mukaan Minskin kokous voi olla Ukrainan kriisin käännekohta joko hyvään tai pahaan. Hän kehotti Venäjää ottamaan vastuuta ja auttamaan konfliktin lopettamisessa.

– Ellemme onnistu pääsemään sopimukseen, kaikki kuviteltavissa olevat seuraukset Ukrainan lisäksi Euroopalle, Venäjälle, EU:lle ja koko maailmalle ovat vähintäänkin huolestuttavat, Mogherini sanoi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi