1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teinihakkeri ”Ryanille” nostettu syytteet – tietoverkkorikosten lista on pitkä

Espoolaisen nuoren miehen epäillään osallistuneen Sonyn ja Microsoftin verkkopalveluihin kohdistuneeseen hyökkäykseen. Hänen kuitenkin epäillään osallistuneen tätä aiemmin lukuisiin kyberrikoksiin, kuten yli sadan tuhannen luottokorttitiedon hallussapitoon ja levittämiseen.

Kotimaan uutiset
Käsi tietokoneen hiirellä.
Tiina Jutila / Yle

Syytetty on espoolainen nuori mies, joka oli tekoihin liittyen syksyllä 2013 tutkintavankeudessa noin kuukauden ajan. ”Ryan” nousi julkisuuteen, kun hän kertoi Skynewsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) olevansa Lizard Squad –hakkeriryhmän jäsen. Kyseinen ryhmä ilmoitti olevansa vastuussa Sonyn ja Microsoftin online-pelaajille tarkoitettujen verkkopalveluiden kaatamisesta joulukuussa 2014. Tätä ennen hänen epäillään kuitenkin syyllistyneen lukuisiin muihin tietoverkkorikoksiin, joiden osalta syyteharkinta on nyt valmistunut.

Epäillyt rikokset on tehty joulukuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana. Rikoksissa on kyse kolmesta kokonaisuudesta, jotka on tehty osana erään nyt jo hajonneen hakkeriryhmän toimintaa. Lisäksi mies saa syytteet kahdesta vähäisemmästä teosta. Nämä ovat yksittäinen tietomurto sekä yksi rahanpesurikos, jotka eivät liity hakkeriryhmään.

Hakkeriryhmä loi kymmenientuhansien kaapattujen koneiden verkoston

Hakkeriryhmä on käyttänyt hyväksi internetpalvelinohjelmiston haavoittuvuuksia ja luonut maailmanlaajuisen, kymmenientuhansien kaapattujen koneiden verkoston. Tätä verkostoa on käytetty hyväksi muun muassa luottokorttitietojen hankkimisessa ja palvelunestohyökkäysten tekemisessä. Toisessa kokonaisuudessa ryhmä on estänyt ja häirinnyt kahden yhdysvaltalaisen yhteisön tietoliikennettä, sekä samalla kaapannut näistä toisen yhteisön sähköpostiliikenteen itselleen.

Kolmas kokonaisuus koskee yli sadantuhannen luottokorttitiedon hallussapitoa ja levittämistä, sekä luottokorttitietojen käyttämistä verkkokauppapetoksiin lähinnä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Nuorta miestä syytetään muun muassa törkeästä maksuvälinepetoksesta ja törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä. Rikosten maksimirangaistukset vaihtelevat vuodesta neljään vuoteen.

Tietoverkoissa tapahtuneita rikoksia ei kuitenkaan ole puitu oikeussaleissa toistaiseksi paljoa, joten rikosnimikkeet voivat vielä muuttua ennen oikeudenkäynnin alkua.

Lue seuraavaksi