Pietarsaaressa suunnitellaan autojen häätämistä keskustasta

Pietarsaaressa keskustellaan kävelykeskustan laajentamisesta. Erään ehdotuksen mukaan Isokatu ja osa Alholminkatua pitäisi muuttaa autottomaksi sen jälkeen, kun maanalainen toriparkki on valmis. Keskustaan tulee isoja liikennejärjestelyjä kun toriparkin työt alkavat keväällä.

liikenne
Kuvassa näkymä Pietarsaaren torilta
Petra Haavisto / Yle

Cityryhmän toiminnanjohtaja Linda Lindroos pitää ajatusta kävelykeskustan laajentamisesta hyvänä. Osa yrittäjistä vastustaa ideaa ja pelkää asiakaskatoa, kun autoa ei pysty parkkeeraamaan kaupan oven eteen.

– Pietarsaarelaiset ovat tottuneet ajamaan kauppojen oven eteen, sanoo Svante Öström Isokadulla sijaitsevasta Öströmin kulta- ja optikkoliikkeestä.

Osa yrittäjistä kannattaa kävelykeskustan laajentamista.

– Pietarsaari on kesäkaupunki ja tarvitsee laajemman kävelykeskustan, sanoo Sunny Sharma ravintola Kumarsista.

– En uskalla pyöräillä keskustassa lasten kanssa, autot ovat täällä etusijalla, jatkaa Ingemo Pörn Kruskan kahvilasta.

Ajatus kävelykeskustan laajentamisesta virisi kun kaupungissa mietittiin, kuinka paljon katuja joudutaan sulkemaan toriparkin rakentamisen ajaksi. Toria ympäröiviä lähikatuja joudutaan sulkemaan ja liikennettä ohjaamaan uusiksi, kun toriparkin rakentaminen alkaa. Myös esimerkiksi jäätelökioskille ja torikauppiaille on löydettävä uudet paikat.

Torilla pyritään aloittamaan arkeologiset kaivaukset mahdollisimman pian. Pankkitalon purkaminen on suunniteltu maaliskuuksi, toriparkin rakentaminen voisi alkaa toukokuussa.