Yli sadalla abiristeilyllä seilannut konkari opastaa: Viisi vinkkiä onnistuneeseen bileristeilyyn

Abiristeilyjen järjestäjät neuvovat saapumaan satamaan ajoissa ja mielellään selvinpäin. Turvatarkastuksessa omat juomat jäävät maihin, vaikka abeilla riittääkin mielikuvitusta alkoholin salakuljetusyrityksiin. Abiristeilyillä tyypillinen ongelma ei liity humalaan vaan sydänsuruihin.

ilmiöt
penkkarihumua
Maija Tuunila / Yle

Hyvää mieltä, vaihtovaatteet, käteistä, ei omia juomia ja tarvittavat matkustusasiakirjat.

Siinä viisi tärkeintä muistettavaa abiristeilylle lähtijöille, listaavat lukuisilla abiristeilyillä järjestäjän roolissa seilanneet Markku Peltonen ja Erik Jääskeläinen.

Heidän mukaansa abiristeily on siitä poikkeuksellinen merimatka, että kahnauksia ei synny laivalla tavallisten risteilyjen tapaan. Lukiotaipaleensa päättymistä juhlistavat nuoret karkeloivat merellä useimmiten hyvissä tunnelmissa.

– Tärkeintä on oman luokan tai ryhmän kanssa yhdessä oleminen. Abiristeilyä odotetaan koko lukioaika. Sitten, kun sinne pääsee, siitä otetaan kaikki irti, Abiristeilyt oy:n risteilyjärjestelyistä vastaava Jääskeläinen kertoo.

Yritys vie merille tänä vuonna noin 15 000 abiturienttia. Laivoihin astelee henkilökunnan lisäksi vain abeja valvojineen.

Abien risteilyt ovat vuosikymmenten saatossa vakiinnuttaneet paikkansa lukiotaipaleensa päättävien perinteenä.

Abiristeilyt oy:n vuonna 1994 perustanut ja sittemmin eteenpäin myynyt Markku Peltonen kertoo yli sadan abiristeilyn kokemuksella, että nuoret juhlivat, mutta hillitymmin kuin ennen.

– He osaavat edelleen pitää hauskaa, mutta esimerkiksi laivan kalustoon kohdistuva ilkivalta on vähentynyt. Risteilyt ovat myös viihdepainotteisempia kuin ennen.

Alkoholia sampoopullossa? Vartijat tietävät abien konstit

Jotkin asiat eivät silti muutu. Abit yrittävät vuosi toisensa perään salakuljettaa laivaan esimerkiksi alkoholia, vaikka tietävät omien juomien olevan kiellettyjä.

Välillä ihmisiä joutuu saattamaan hyttiin pienelle levolle tai antamaan vinkkiä, että risteilyn aikana kannattaa syödä ja juoda myös vettä.

Erik Jääskeläinen

– Varsinaisia alkoholipulloja ei yritetä tuoda, mutta niiden sijaan alkoholia koitetaan tuoda isoissa limupulloissa lantrattuna. Risteilyjen turvatarkastuksissa kerätään pois kymmeniä limupulloja.

Juhlakansalla riittää kuitenkin mielikuvitusta. Erik Jääskeläisen mukaan alkoholin jemmaaminen esimerkiksi sampoopulloon ei sekään ole pelkkää urbaania legendaa.

– Vieläkin se menee osittain sille asteelle. Tosin kaikki yli 18-vuotiaat tietävät, että kun sampoopulloon kaataa viinaksia, ne eivät välttämättä maistu kovin hyvälle hytissä. Vartijat kyllä tietävät abien kikat ja osaavat puuttua niihin.

Satamaan ei myöskään kannata saapua päihtyneenä, koska silloin matka voi katketa ennen aikojaan.

Abit pitävät huolta toisistaan

Turvallisuuteen satsataan myös merellä. Risteilyaluksilla on abimatkoilla kyydissä tavallista enemmän laivapoliiseja ja -vartijoita.

Vaikka juhlamieltä riittää, joskus nuori lukiolainenkin saattaa väsähtää kesken kaiken.

– Välillä ihmisiä joutuu saattamaan hyttiin pienelle levolle tai antamaan vinkkiä, että risteilyn aikana kannattaa syödä ja juoda myös vettä, Jääskeläinen sanoo.

Eniten ongelmia tulee sydänsuruista. Poika- tai tyttöystävä on kadonnut massaan.

Markku Peltonen

Abiristeilyjen suurimmat ongelmat ovat kuitenkin hieman yllättäviä, pohtii Markku Peltonen.

– Kun sairaanhoitajien kanssa juttelee laivoilla, viesti on sellainen, että eniten ongelmia tulee sydänsuruista. Poika- tai tyttöystävä on kadonnut massaan. Siitä tulee itkua, ja sairaanhoitaja lepyttelee tilannetta. Tällaista tapahtuu paljon.

Myös pieniä havereita sattuu. Joku kompuroi rappusissa ja nilkka saattaa nyrjähtää.

– Ennen myös lasit olivat ongelmallisia, koska niitä putoili lattioille ja ne menivät rikki. Kun ihmiset juoksivat sukkasillaan, lasinsirut aiheuttivat vaaraa. Nykyään käytetään lähinnä muovituoppeja, Peltonen sanoo.

Abit saavat risteilyjärjestäjiltä myös kiitosta. Abiturientit juhlivat useimmiten fiksusti. Erityiskiitoksen Peltonen antaa nuorten aikuisten asenteesta.

– Nuorilla on hieno tapa huolehtia toisistaan. He pitävät huolta, ettei kaveria jätetä.