1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hätäkeskukset

Kuopiossa poliisilla ja nuorilla hyvät suhteet: "Perjantai-iltaisinkin reilusti morjestellaan, eikä esitellä keskisormea"

Kuopion Neulamäen paloaseman kalustohallin ovelle on kertynyt jonoa. Ovet avataan ja yleisö lähes vyöryy kalustohalliin. Vastassa on poliisin, pelastuslaitoksen ja hätäkeskuslaitoksen työntekijöitä. 112-päivä voi alkaa.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Poliisin ja pelastuslaitoksen ajoneuvot ja varusteet herättivät eniten kiinnostusta 112-päivänä Neulamäen paloasemalla Kuopiossa.

Paloaseman ovet avautuivat yleisölle puolen päivän aikaan. Jo tuolloin paikalla oli runsaasti koululaisia ja muita viranomaistoiminnasta kiinnostuneita.

Poliisiauto herätti niin suurta uteliaisuutta, että muutama poika kömpi auton takaosaan, josta heidät sitten löydettiin.

– Pojat eivät ole vielä tehneet mitään rötöksiä, kertoo vanhempi konstaapeli Marko Kilpi Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Pojat vierittivät vastuuta selityksistä toisilleen. Viimein kävi ilmi, että he halusivat kokea, miltä tuntuu kyyti poliisiautossa.

Ei meillä kisailua ole. Enemmän sellaista Suomi–Ruotsi rakkaushenkeä.

Kari Halonen

– Täällä on hauskaa olla ja miettiä, että jos olisi isompana vaikka sellainen rikollisen tapainen, pojat vitsailevat.

Poikia kiinnostikin poliisin työssä eniten rikollisten kiinniotto ja kuinka se on viime aikoina sujunut.

Suuri merkitys tulevaisuudelle

Vanhemman konstaapelin Marko Kilven mukaan 112-päivän kaltaisilla tapahtumilla on suuri merkitys sille, miten lapset ja nuoret näkevät viranomaistoiminnan. Erityistä kiitosta Kilpi antaa Kuopion poliisin aktiiviselle yhteistyölle koulujen kanssa.

– Meillä on pitkät perinteet tällaisesta. Se lähtee jo 1970-luvulta saakka siitä, että ollaan käyty kouluilla jokainen kouluaste läpi. Parhaillaankin on menossa yläkoulussa vuotuinen kiertue.

Tutustuminen lapsiin ja nuoriin tuo kiitosta tulevaisuudessa.

– Sen takia perjantai-iltaisinkin reilusti morjestellaan, eikä esitellä keskisormea. Meillä on aina ollut hirmu hyvät suhteet lapsiin ja nuoriin, Kilpi kehuu.

Poliisi vai palomies?

Paitsi että poliisin ja palomiesten varusteet vetivät puoleensa, myös varsinainen ammatti viranomaistehtävissä kiinnosti monia. Kosti Venäläinen haluaisi mieluiten palomieheksi.

– Palomies kun auttaa hengen pelastamisessa esimerkiksi tulipalossa, perustelee Venäläinen.

Meillä on aina ollut hirmu hyvät suhteet lapsiin ja nuoriin.

Marko Kilpi

Tiukkoihin kysymyksiin palomiehen ammatista sai vastata myös Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomies Kari Halonen. Hänen mukaansa minkäänlaisesta kilpailusta poliisin ammatin kanssa ei onneksi ole kysymys.

– Ei meillä kisailua ole. Hyvässä yhteishengessä ollaan ja yhteistä tiivistä työtä tehdään töissä ja jopa vapaa-aikanakin. Enemmän sellaista Suomi–Ruotsi rakkaushenkeä, Halonen naurahtaa.

Halonen yhtyy myös Kilven näkemykseen 112-päivän tarpeellisuudesta.

– On tosi tärkeää, että vuosittain pyritään pitämään vähintään yksi avoimet ovet -päivä, Halonen sanoo.