1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Seksuaaliterapeutti: Luottamus on tärkeintä ystävien välisessä seksissä

Pari- ja seksuaaliterapeutin mukaan pelkkään seksiin nivoutuva ystävyys on hyväksyttävää, jos molemmat henkilöt sitoutuvat myös luottamiseen.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Lanki kehottaa aina miettimään mahdollisia seurauksia, jos aikuiset ystävykset harrastavat kaveriseksiä.

– Kaveriseksi on yksilöllistä. Ajattelen liberaalisti ja mietin sitä, että silloin kun kaksi ihmistä tekee sellaista, mikä ei vahingoita itseä tai toista, se on sallittua.

Lanki kehottaa aina miettimään kaveriseksin harrastamisessa, mitä siitä seuraa itselle, kumppanille ja ystävyydelle. Hän on puhunut myös ystäviensä kanssa aiheesta. Suoraan ei voi sanoa, että kaikille sopii joku tietynlainen ratkaisu.

– Mielestäni aika vaikeaa on seksisuhteen jälkeen palauttaa suhde pelkäksi ystävyydeksi. Toiselle voi tulla pettymys, mutta ainahan pari- ja seksisuhteet ovat mutkikkaita, pohtii Sanna Lanki.

Salaaminen voi hankaloittaa elämää

Seksisuhteestaan jotkut kertovat avoimesti, mutta monet salaavat sen. Aina se ei peittelystä huolimatta onnistu.

– Ihmiset voivat aika helposti vaistota, onko kysymys enemmästä kuin ystävyydestä. Salaisuus voi hankaloittaa elämää, pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Lanki sanoo.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Lanki. Kuva: Antti Kettumäki / YLE

Seksuaalisuus on terapeutin mukaan herkkä, intiimi ja haavoittuva asia.

– Ystävyys ilman seksiä on helppo ja hallittavissa oleva asia. Seksin mukaantulo saattaa tehdä kaveruudesta huomattavasti monimutkaisemman asian.

Mahdollista jälkihäpeää kannattaa miettiä etukäteen.

– Jos on sellainen tunne etukäteen, kannattaa miettiä teenkö vai enkö tee. Eikä aina voi tietää etukäteen, hävettääkö vai eikö hävetä, pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Lanki sanoo.

Aina pitää muistaa myös, että suhteen päättymisen jälkeen voi tulla kauaskantoisia seurauksia. Kirjoittelua, hurskastelua ja mustasukkaisuutta.

– Sinä vastaat itsestäsi, mutta tälläisessä suhteessa on aina toinen puoli. Seksisuhteen a ja o ovat suojautuminen ja luottamus, tietää Sanna Lanki.