Jihadistimorsiamet ovat kiihkeitä propagandisteja – kehottavat länsimaisia naisia terrori-iskuihin

Isis-järjestön riveihin liittyneet länsimaiset naiset ovat yhtä vaarallisia ääri-islamin levittäjiä kuin miehetkin. Naisjihadistit kannustavat verkossa toisia länsimaisia naisia tekemään terrori-iskuja kotimaissaan.

Verkkopäivityksissään Isisin alueella elävät länsimaiset naiset ihailevat väkivaltaa ja veritekoja Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Radikalisoituneiden naisten muodostama uhka tuli selkeästi esille Pariisin terrori-iskujen yhteydessä, kun kosher-kauppaan hyökänneen miehen 26-vuotiasta naisystävää Hayat Boumeddieneä etsittiin epäiltynä. Sittemmin selvisi, että Boumeddiene oli siirtynyt Syyriaan, joka vetää myös muita naisjihadisteja.

Boumeddienen kaltaiset, Syyriaan siirtyneet naiset eivät ole Isisissä taistelutehtävissä, vaikka niin haluaisivatkin. Äärivanhoillisessa järjestössä on naisten elämää rajoittavat tiukat säännöt, minkä takia julkisuudessa on korostettu äärijärjestöön liittyneiden naisten roolin passiivisuutta. Heidän kuvitellaan olevan joko miesten vaikutusvallan alla tai tulleen huijatuiksi järjestön riveihin. Nämä naiset ovat kuitenkin aivan yhtä omistautuneita ääriaatteelle kuin miehetkin ja ihailevat järjestön väkivaltaista toimintaa.

Länsimaisia naisia kannustetaan terrorismiin

Naisjihadistien sosiaaliseen mediaan tekemät päivitykset ovat inspiraation lähde ääri-islamiin vetoa tunteville nuorille naisille länsimaissa, kertoo Institute for Strategic Dialogue (siirryt toiseen palveluun) -järjestön raportti. Pyhästä sodasta ja Isisin julistamasta kalifaatista haaveilevat nuoret naiset saattavat olla jumiutuneina kotimaihinsa, koska heidän perheensä ovat estäneet lähdön ottamalla passin tai rahat pois. Näille turhautuneille, nuorille naisille saatetaan ehdottaa, että he tekisivät terrori-iskuja kotimaissaan.  

– Jos ette pääse taistelukentälle, tuokaa taistelu luoksenne. Olkaa vilpittömiä mujahedin-taistelijoita, kannustaa nimimerkkiä Umm Layth käyttävä, Syyriassa oleva brittinainen.

Näin naisten viha ja katkeruus saattavat purkautua väkivaltaisesti heidän kotimaissaan. Näiden naisten nettikirjoitukset ovat uhka länsimaille. Pariisin ja Australian Sydneyn iskut ovat esimerkkejä muutaman yksilön toteuttamasta, kotikutoisesta terrorismista. Naisjihadistien nettikirjoituksiin perehtyneet varoittavat aliarvioimasta heidän muodostamaansa uhkaa.

– Rekrytoinnin lisäksi nämä naiset antavat toisille käytännön neuvoja tavoista, joilla he pääsevät Isisin hallitsemille alueille. Lisäksi he kannustavat länsimaisia naisia tekemään terrori-iskuja kotimaissaan, kertoo ääriajatteluun perehtynyt Ross Frenett Institute for Strategic Dialogue -järjestöstä. Järjestön tekemässä tutkimuksessa perehdyttiin Isisin naisten nettikirjoituksiin ja arvioitiin naisjihadistien muodostamaa uhkaa.

Vaikka naisten elämän tarkoitus on synnyttäminen ja kodinhoito, levittävät heidän taisteluita ihailevat Twitter-päivityksensä tehokkaasti Isisin aatteita. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Naiset ihailevat väkivaltaa ja terroria

Ääri-islamilaisen Isisin riveihin liittyneiden naisten elämää rajoittavat tiukat säännökset. Isisin äärivanhoillisen islamin tulkinnan mukaan naisten on keskityttävä vain synnytyksiin ja kodinhoitoon. Kodin ulkopuolella he saavat liikkua vain tiukasti hunnutettuina ja valvottuina. Kaikista rajoituksista huolimatta Isisin riveihin lähteneet naiset ovat aatteen tehokkaita levittäjiä.

– Naiset käyttävät väkivaltaista kieltä ja ovat aivan yhtä omistautuneita aatteelle kuin miehetkin. Huolta aiheuttaa se, että Isisin menettäessä asemiaan nämä naiset siirtyvät kodin seinien rajoittamasta maailmasta väkivaltaisempaan maailmaan, varoittaa Frenett.

On todellinen nautinto tietää, että saamasi tavarat on otettu vääräuskoisilta ja että Allah on antanut ne sinulle lahjaksi.

Nimimerkki Umm Layuth

Frenettin mukaan Isisin riveihin liittyneistä naisista on annettu liian yksipuolinen kuva uhreina. Heitä on luonnehdittu sinisilmäisiksi jihadistimorsiamiksi, jotka etsivät seikkailuja, mutta päätyvät tiukasti hunnutettuina Isisin järjettömään komentoon.

Nettikirjoituksissaan nämä naiset ihailevat Isisin veritekoja ja teloituksia, parjaavat länsimaita ja korostavat muslimien kokemaa sortoa eri puolilla maailmaa. Heille Isisin julistama kalifaatti on maanpäällinen taivas, jossa he voivat elää kunniallista elämää.

Erityistä nautintoa tuovat vääräuskoisilta sotasaaliina otetut asunnot ja tavarat.

– On todellinen nautinto tietää, että saamasi tavarat on otettu vääräuskoisilta ja että Allah on antanut ne sinulle lahjaksi. Olemme saaneet keittiötarvikkeita, kuten jääkaappeja, liesiä, mikroaaltouuneja, imureita jne., mutta tärkein on talo, johon Kalifaatti tarjoaa ilmaiseksi sähkön ja veden”, Umm Layuth -nimimerkillä kirjoittava nainen kertoo nettikirjoituksessaan.

Suurimman uhan länsimaille muodostavat kuitenkin ne naiset, jotka ovat Syyriassa Isisin riveissä, mutta eivät tee päivityksiä sosiaaliseen mediaan. He pystyvät palaamaan länteen huomaamatta ja heidät on saatettu kouluttaa tekemään terrori-iskuja.

Miten iskut voitaisiin estää?

Jihadismista kiinnostuneet nuoret naiset tuntevat yhä vetoa Isisiin ja yrittävät jatkossakin liittyä järjestön riveihin Syyriassa. Näihin naisiin on tehokkainta yrittää vaikuttaa heidän perheidensä kautta, sillä aatteen vetovoimasta huolimatta naisjihadistien päivityksistä selviää, miten vaikea heidän on jättää perheensä.

– Valtio ei pysty estämään heidän lähtöään. Lähdön suurin este niin käytännössä kuin tunnetasollakin ovat perhesiteet, Frenett painottaa.

Hän toivoo, että naisille mahdollistettaisiin kotiinpaluu siinä vaiheessa, kun he pettyvät äärijärjestön toimintaan. Yleensä tämä tapahtuu siinä vaiheessa, kun heidän aviopuolisonsa kuolevat taisteluissa.