1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siivooja on unelmiensa työssä – "Minua ei saisi täältä kirveelläkään!"

Jos työpaikkana on 20-luvulla rakennettu Vartiolinna, jossa toimii teatteri, on siivoojallakin kirjaimellisesti mutkia matkassa. Vaikka työ vie välillä kumaraan, Maritta Molander sanoo, ettei vaihtaisi kirveelläkään. Työpäivän aikana kuntoa kertyy muutaman kilometrin verran.

Maritta Molander. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kokkolan jyhkeä kaupunginteatterirakennus kiviportaineen on siivoojalle varsinainen oppikoulu: on linoleumia, muovimattoa, näyttämöllä vaihtuvia pintamateriaaleja. Puvusto vaatii kunnon siivon vähintään kerran viikossa, jotta pöly ei leijuisi asujen uumenista.

Lavasteiden seassa taas siivooja saa voimistella: moppaaminen vaatii kumaria asentoja.

– Ajattelin, että jos ei vanhuus tule yksin, niin kumaraan se ainakin vetää, nauraa Maritta Molander, Kokkolan kaupunginteatterin siivooja.

Vuosia sitten Molander otti töihin askelmittarin. Se kertoi, että askelia kertyi työpäivän aikana jopa 9 kilometrin verran.

– Luulen, että se on myöhemmin voinut puolittuakin, kun osaa organisoida, mitä portaita juoksee mihinkään.

Työ sopii persoonaan

Molander on ensimmäiseltä ammatiltaan leipuri-kondiittori. Hän päätyi iltasiivoojaksi lasten synnyttyä, sillä mies pystyi hoitamaan lapsia iltaisin. Ala oli sinänsä tuttu jo, hän teki kouluaikoina siivoojan töitä. Iltasiivouksessa hurahti 7 vuotta.

Vuodet johtivat kipinään hankkia alalle koulutuskin; jatkoa se sai siivoustyön ohjaajan tutkinnosta. Nyt Molanderilla on meneillään teknikkokoulutus. Siivousala on aikojen saatossa kehittynyt rajusti, ja nykyään vaaditaan yhä enemmän ammattitaitoa esimerkiksi oikeiden materiaalien ja aineiden kanssa selviämiseen.

Siivoojan työ sopii persoonaan eikä Molander vaihtaisi mistään hinnasta:

– Minua ei saisi täältä kirveelläkään!

Edes ajatus kaupunginteatterissa liihottelevasta kummituksesta ei hätkäytä.

– Olen siitä ihan hiljaa. Se on hyväksynyt ainakin minut. Välillä karvat nousevatpystyyn – kyllä kummitus on tuolla minun mielikuvituksessani.