1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläismatkailijoiden kato näkyy myös Korkeasaaren eläintarhassa – kävijätavoitteesta jäätiin selvästi

Viime vuodelle eli vuodelle 2014 asetettu kävijätavoite oli 530 000. Tavoitteesta jäätiin noin 45 000 henkilöä. Kävijämäärillä on Korkeasaarelle suuri merkitys, koska suurin osa eläintarhan tuloista tulee pääsylipuista. Yhtenä päivä saarella voi käydä yli 10 000 asiakasta tai vain 13.

Kotimaan uutiset
Korkeasaaren leijonanpennut saivat intialaiset nimet.
Korkeasaari/ Mari Lehmonen

Venäläismatkailijoiden vähentyminen näkyy myös Korkeasaaren eläintarhassa. Viime vuonna Korkeasaaressa kävi noin 485 000 ihmistä, mikä oli edellisvuotta vähemmän. Myös asetetusta kävijätavoitteesta jäätiin.

Edellisvuonna eli vuonna 2013 Korkeasaaressa vieraili noin 502 000 ihmistä.

Viime vuodelle eli vuodelle 2014 asetettu kävijätavoite oli 530 000. Tavoitteesta jäätiin noin 45 000 henkilöä.

– Kyllä se (venäläismatkailijoiden vähentyminen) näkyy. Tarkkaa tilastoa meillä ei ole, mutta asiakaspalvelussa se on havaittavissa. Venäläisturistien määrä on selvästi lisääntynyt viime vuosina, ja nyt se sitten väheni huomattavasti. Venäläisiä on käynyt paljon vuodenvaihteessa, mutta nyt oli hiljaista, kertoo Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström.

Korkeasaarella on runsaasti suunnitelmia kävijämäärien nostamiseksi. Tänä vuonna esimerkiksi avataan uusi tarha, jonka läpi pääsee kävelemään eli se tuo eläimet lähemmäs vierailijoita.

Pidemmän tähtäimen suunnitelmaan taas kuuluu vuonna 2017 valmistuva Suomen luontoa ja metsäneläimiä esittelevä alue.

Suurin osa tuloista kertyy pääsylipuista

Kävijämäärillä on Korkeasaarelle merkitystä, koska suurin osa eläintarhan tuloista tulee pääsylipuista.

Tämän vuoden pääsylippujen hinnoista eläintarhan johtokunta teki päätöksen viime joulukuussa.

– Pitkällä tähtäimellä tietysti on niin, että kun meidän tuloistamme suurin osa tulee pääsylipputuloista, budjetin kannalta joudutaan aina miettimään, onko paineita (nostaa hintoja). Tosin viime vuonna pääsylippujen hintoja nostettiin edellisestä vuodesta ja vaikka kävijäämäärä vähän putosi, pääsylipputulot eivät pudonneet, Hellström sanoo.

– Toisaalta toki mietitään siltäkin osalta, että me haluamme olla sellainen kohde, johon mahdollisimman monella olisi mahdollisuuksia tulla, ettei pääsylippu muodosta rajoitetta tänne tulemiseen.

Ensi viikolla Etelä-Suomessa on koulujen hiihtoloma. Hellströmin mukaan hiihtolomakausi tuo tyypillisesti kävijoitä.

Joskus talvipävät Korkeasaaressa saattavat kuitenkin olla varsin autioita. Viime vuonna hiljasimpana päivänä talvisessa Korkeasaaressa vieraili 13 asiakasta. Vilkkain päivä taas oli lokakuun alussa vietettävä Korkeasaaripäivä, joka toi kävijöitä yli 10 400.

Lue seuraavaksi