1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lepaa, Hattula

Lepaan tomaattia poimintalämpöisenä kauppaan – kuluttaja arvostaa lähitomaatin makua

Hämäläiskuluttajat haluavat yhä enemmän lähellä tuotettuja kasviksia. Esimerkiksi Hattulan Lepaalla kasvatettujen tomaattien kysyntä on suurempi kuin tuotanto. Kuluttajille maku on tärkeämpi kuin hinta.

Lepaa, Hattula
Tomaatteja poimitaan kasvihuoneessa Lepaalla
Ville Välimäki / Yle

Hattulassa Lepaan kasvihuoneissa korjataan tomaattisatoa kolme kertaa viikossa. Opetuskäytössä olevan kasvihuoneen tuotantokausi on kymmenen kuukautta ja sinä aikana Lepaalta lähtee kauppoihin kaikkiaan yli 80 tomaattitonnia.

Lähellä tuotettu tomaatti ei tarvitse välivarastointia ja eikä pitkiä kuljetusmatkoja, sanoo tuotantopäällikkö Mika Järvinen Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksiköstä.

– Mielestäni maku säilyy kaikkein parhaimmillaan, kun ne poimintalämpöisinä toimitetaan suoraan kauppaan ja kypsyminen jatkuu, koska kypsymistä ei ole tarvetta hidastaa millään lailla.

Lepaalla erikoistuttiin tomaatin kasvatukseen vuonna 2007.

Maku ratkaisee

Lähellä tuotetun tomaatin maku ratkaisee ostopäätöksen, kertovat kuluttajat kaupan vihannestiskillä.

– Hinta on tosi korkea minun mielestäni, mutta ostin hiljattain ulkomaisia enkä tykännyt. Ne ovat jotenkin niin mauttomia, suomalaisessa on hyvä maku, sanoo Tauno Luoma Hämeenlinnasta.

– Lepaan tomaatti on hyvä tomaatti, kehuu hämeenlinnalainen Juha Rauhala. Eikä korkea hinta haittaa, sillä eihän niitä tarvitse ostaa kuin muutama kerrallaan.

– Maku ratkaisee, kertoo hämeenlinnalainen Sanna Tähkäpää-Ahola. Ja vitamiinit ovat kotimaisessa kasviksessa paremmin säilössä, ainakin tomaattien suhteen.

Lähellä tuotettu tomaatti on hitti

Hämeenlinnalaismarketin mukaan kuluttajat kyselevät lähiruoan perään.

– Kotimainen lähiruoka puree erittäin hyvin, ihmiset ovat erittäin kiinnostuneita kyselevät jatkuvasti saako tuotteita, onko tulossa ja mitä uutta ja milloin saa, kertoo Hämeenlinnan Prisman hedelmä- ja vihannesosaston kakkosvastaava Terhi Hiekkanen.

– Lepaan tomaatti kulkee meillä erittäin hyvin. Sitä tulee noin 1 000-1 500 kiloa viikossa meille, ja kesällä saisi tulla enemmänkin. Kysyntä on silloin kova, kun hinnat laskevat, tämä on pysyvä hittituote meillä.

Tomaattien lisäksi hämeenlinnalaisessa Prismassa myydään myös muita lähellä tuotettuja kasviksia.

– Hauholaiselta tuottajalta tulee sipulia ja porkkanaa. Perunaan tulee Lammilta ja Hattulasta.

Lue seuraavaksi