Älypuhelimen käytön ongelmat syrjäyttävät ikäihmisiä

Osa ikäihmisistä saattaa syrjäytyä erilaisten nettipalvelujen piiristä yllättävän yksinkertaisesta syystä: he eivät osaa käyttää älypuhelinta. Moni saa apua läheisiltään sovellusten löytämiseen ja asentamiseen, mutta myös luennoille ja kursseille on kysyntää.

Kotimaa
kuvassa tabletti ja kännyköitä päällekkäin
Niko Tuikka / Yle

Älypuhelimia pidetään nykyään itseisarvona ja tämä syrjäyttää niitä ikäihmisiä, jotka eivät hallitse uutta tekniikkaa. Älypuhelimen vieroksumiseen on monia syitä, kertoo Hämeen ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn opiskelija ja älypuhelinluentojen vetäjä Miikka Salo Hämeenlinnasta.

– Nopea muutostahti. Puhelimia tulee nykyään niin paljon niin nopeasti, erinäköisiä ja -mallisia, että siinä menee ihan päästään pyörälle. Kehitys on ollut huima ja tämä yhdistettynä laitteiden hintaan ei ole mikään hyvä yhdistelmä.

– Ei kukaan halua ostaa satojen eurojen puhelinta vain kokeillakseen, että tämä ei olekaan hyvä. Ominaisuuksiltaan älypuhelimet ovat erilaisia ja muistuttavat enemmän tietokoneita kuin vanhoja luureja ja tämä on monelle aika vieras yhdistelmä.

Sovellus? Mikä? Mistä?

Älypuhelimen näppäimet ovat pieniä verrattuna vanhoihin kännyköihin ja niitä on monen ikäihmisen vaikeampi painaa, mutta muuten kosketusnäyttöä osataan käyttää, kertoo Miikka Salo. Sen sijaan hankaluuksia aiheuttaa muun muassa erilaisten ominaisuuksien hallinta:

– Internet ja gps, ja mikä sovellus pitäisi asentaa ja mistä niitä saa. Lisäksi maksuominaisuudet, puhelimen iskunkestävyys ja akun kesto tuottavat pulmia.

Miikka Salon mielestä erilaisten sähköisten asiointipalvelujen käyttöönotossa pitäisi muistaa riittävän pitkät siirtymäajat. Erilaisten käyttäjien tarpeet pitäisi ottaa huomioon jo mobiilipalveluja ja -laitteita suunniteltaessa.

– Vanhukset ovat yllättävän innostuneita ja vastaanottavia. Isolla osalla on jo jonkinlainen älypuhelin ja he ovat valmiita siirtymään siihen, mutta tarvitsevat opastusta, yleensä läheisiltä.

Esimerkiksi Hämeenlinnan seudun Setlementti järjestää ikäihmisille suunnattuja ÄLY-luentoja (siirryt toiseen palveluun) älypuhelimen käytöstä. Vastaavia luentoja ja kursseja järjestetään myös kansalaisopistoissa ja kirjastoissa.