1. yle.fi
  2. Uutiset

Kroaattisotilaita Ukrainan armeijaan, serbejä separatistien riveihin

Keskenään vihoittelevat Kroatia ja Serbia ovat ajautumassa Ukrainan konfliktissa eri puolille. Kansalaisten sympatiat ovat sodan eri osapuolilla.

Ukraina
Ukrainan armeijan sotilastukikohta Zhytomirissa.
Ukrainan armeijan sotilastukikohta Zhytomirissa tammikuussa.Sergei Dolzhenko / EPA

Kroatian kansalaisia on liittynyt Ukrainan armeijaan, kertoo Kroatian ulkoministeri Vesna Pusić. Ulkoministeri ei maininnut vapaaehtoisten lukumäärää.

Pusić painotti, että kroaattitaistelijat ovat hänen tietojensa mukaan liittyneet nimenomaan Ukrainan armeijan vahvuuteen, eivätkä vapaaehtoispataljooniin. Useimmat taistelijoista on Jugoslavian hajoamissotien veteraaneja.

Pusić otti kantaa paikallisissa tiedotusvälineissä liikkuneisiin tietoihin, että Kroatiasta olisi lähtenyt tammikuussa parisenkymmentä miestä Ukrainaan. He olisivat liittyneet vapaaehtoispataljoona Asovaan, joka toimii Mariupolin kaupungin alueella, kertoi kroatialainen sanomalehti Ve_č_erni List. Lehden tietojen mukaan pataljoonassa olisi jo aikaisemmin ollut tusinan verran kroatialaisia.

Kroatian tiedustelupalvelu seuraa vapaaehtoistaistelijoiden tekemisiä, Pusić kertoi.

Jugoslavian hajoamissotien veteraanit katsovat olevansa kunniavelassa, sillä Kroatian itsenäistymisen tueksi tuli satoja vapaaehtoisia ulkomailta, mm. Ukrainasta.

Serbejä separatistien tueksi

Hajoavaan Jugoslaviaan tuli 1990-luvulla taistelijoita myös Venäjältä. He sotivat veljeskansansa serbien joukoissa.

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić vahvisti hiljattain lehtitiedot, että kymmeniä serbialaisia olisi lähtenyt taistelemaan Venäjän tukemien separatistien joukoissa.

Kroatia ja Serbia ovat perinteisesti olleet huonoissa väleissä ja Ukrainan kriisi on omiaan huonontamaan suhteita entisestään. Tämä voi vaikuttaa Serbian pyrkimykseen päästä EU:n jäseneksi.

Lähteet: AFP, Tass

Lue seuraavaksi