Katso, kuinka tofua valmistetaan perinteisin menetelmin Japanin Kiotossa

Okutan Kiyomizun pikkuruinen, kellarissa sijaitseva tofutehdas on ainoa paikka koko Japanissa, jossa vielä tehdään tofua ikivanhalla tavalla.

Ulkomaat
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle

Perinteet ovat Kiyomizun tehtaassa kunniassa: esimerkiksi samasta lähteestä tulevaa vettä on käytetty tofun valmistamisessa vuosisatojen ajan. Tämä takaa sen, että tofu on tasalaatuista ja sen perusmaku pysyy muuttumattomana. Soijapavut taas murskataan käsikäyttöisellä myllyllä: näin papujen lämpötila ei nouse liian korkeaksi ja tuhoa niissä olevia kivennäisaineita ja vitamiineja.

Fyysisesti raskaaseen työhön valmistutaan kisälliperiaatteella: pohjakoulutus kestää vähintään viisi vuotta.

Perinnetofua tarjoillaan Kiyomizun ravintolassa, joka on perustettu jo vuonna 1635, ja Okutan Kiyomizu itse on ravintoloitsija 16. polvessa.

Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle
Tofun valmistusta Japanissa.
Jussi Mankkinen / Yle