1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stubb Ukrainan kriisistä: "70-lukulaiseen hyssyttelyyn ei ole paluuta"

EU:lla on Ukrainan kriisin lopettamiseksi käytössään vain pakotteet ja diplomatia; sotilaallista tietä ei haluta, pääministeri Stubb sanoi Ylen A-studiossa. Hän totesi myös, että jos Yhdysvallat päättää alkaa aseistaa Ukrainaa, uhkana on konfliktin eskalaatio eli leviäminen.

Ulkomaat
Alexander Stubb

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi illan A-studiossa, että on vaikea sanoa, saadaanko Minskin rauhankokouksesta muuta kuin hauras tulitauko Ukrainaan.

Stubb toivoisi Minskin kokouksesta sekä tulitaukosopimusta että rauhansuunnitelmaa Ukrainalle.

Keskiviikkoaamuna ei ollut selvää sekään, saadaanko huipputason neuvotteluja ollenkaan käyntiin. Stubbin mukaan Ranskan presidentti Francois Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel pistivät ennen kokousta koko arvovaltansa peliin.

– Ukrainan tilanne on niin hauras ja herkkä, että mitä tahansa voi tapahtua.

Stubb sanoo, että kyse on siitä, kuka laittaa ensiksi nimensä paperiin, mutta neuvottelujen kariutumiseenkin pitää varautua.

Venäjä kiistää olevansa Ukrainan kriisin osapuoli, mutta Stubb korostaa, että Venäjä on ilmiselvä osapuoli, koska muuten se ei olisi rauhanneuvotteluissa.

Stubbin mukaan tämä on sanottu Venäjälle ääneen.

– Kun Venäjä muuttaa käyttäytymistään, meidänkin on reagoitava. Emme voi ummistaa silmiämme.

Pääministeri toteaa, että 70-lukulaiseen hyssyttelyyn ei ole paluuta.

EU:lla on Ukrainan kriisin lopettamiseksi käytössään vain pakotteet ja diplomatia; sotilaallista tietä ei haluta, pääministeri sanoi Ylen A-studiossa.

Hän totesi myös, että jos Yhdysvallat päättää alkaa aseistaa Ukrainaa, uhkana on konfliktin eskalaatio eli leviäminen.

Lue seuraavaksi