Brasiliaan iski raju kuivuus – kesken sadekauden

Sao Paulossa voidaan joutua säännöstelemään vettä ankarasti. Asukkaat saisivat vettä vain kahtena päivänä viikossa.

Ulkomaat
Vesiallas Sao Paulossa.
Brasiliassa Sao Paulon alueen vesialtaat oavt tyhjentyneet kuivuuden takia.Sebastiao Modeira / EPA

Brasiliassa pitäisi olla parhaillaan sadekausi, mutta maan väkirikkain kaakkoisosa kärsii vakavasta vesipulasta.

Tilanne on pahin Sao Paulon alueella, missä asuu 20 miljoonaa ihmistä. Vaikka sadekaudella käyttövettä antavien tekoaltaiden tulisi olla täynnä, Sau Paulon alueen tärkeimmässä altaassa vettä on vain kuusi prosenttia sen tilavuudesta.

Kaakkoisrannikon muissakin suurkaupungeissa, kuten Rio de Janeirossa, kärsitään vesipulasta, mutta tilanne ei ole aivan yhtä paha.

Ihmiset varaavat vettä asuntoihinsa ja kaivavat omia kaivoja. Paljon vettä käyttävät yritykset ovat ottaneet käyttöön varasuunnitelmat välttääkseen toiminnan keskeytymisen. Tämä nostaa kuitenkin kustannuksia.

Vesipula on omiaan haittaamaan jo ennestäänkin Brasilian vaikeuksiin joutunutta taloutta. Pienyritykset eivät voi varastoida vettä, joten monet ravintolat, kampaamot jne. voivat joutua sulkemaan ovensa. Tämä lisäisi työttömyyttä.

Sadeveden säilyttäminen epähygieenisesti ämpäreissä on jo nyt aiheuttanut terveyshaittoja. Viranomaisten mukaan denguekuume-tapaukset ovat tammikuussa kolminkertaistuneet, kun tautia levittävät hyttyset ovat päätyneet ämpäreihin.

Sao Paulon viranomaiset harkitsevat nyt vedenkäytön tiukkoja rajoituksia. Pahin vaihtoehto on, että asukkaat saisivat vettä vain kahtena päivänä viikossa.

Säännöstelyä ei ole vielä aloitettu, sillä sadekausi jatkuu vielä maaliskuulle saakka. Tilanne voi helpottua. Viime päivinä vettä onkin jonkin verran satanut ja Sao Paulon sääennuste lupaa lisää sadetta.

Sadetta on kuitenkin tultava paljon, jotta vettä riittäisi lokakuulle, eli seuraavaan sadekauteen saakka.

Lähteet: Reuters