Heimlichin ote voi pelastaa ruokaan tukehtuvan – näin se tehdään

Heimlich on monelle tuttu teoriassa, mutta ei kuitenkaan käytännössä. Ennen sitä kannattaa koettaa paria muuta peruskonstia.

Kotimaa
Kuvassa mies näyttää miten Heimlichin ote tehdään.

SPR:n Kokkolan osaston ensiapuryhmän ryhmänjohtaja Keijo Wallin muistuttaa, että ennen toimeen tarttumista on tärkeää rauhoitella hädässä olevaa. Ensimmäisenä kannattaa esitellä itsensä sekä kehottaa hengittämään mahdollisimman rauhallisesti.

– Näissä tilanteissa rauhoitteleminen on 80–90 prosenttia ensiavusta.

Heimlichin otteeseen ei turvauduta ensimmäisenä. Auttaja voi yrittää pyytää potilasta menemään etukumaraan ja yskimään. Jos se ei auta, tulee suorittaa 4 napakkaa iskua lapaluiden väliin – tästä täytyy kertoa potilaalle etukäteen. Lyöntivoimakkuus riippuu aina potilaan koosta.

– Neljän lyönnin sarjan voi toistaa. Jos sekään ei auta, itse ainakin siirtyisin jo Heimlichin otteeseen, Wallin toteaa.

Harjoittele vain nukella

Wallin neuvoo laittamaan oikeanpuoleisen nyrkin potilaan pallealihaksen kohdalle ja toisen käden nyrkin päälle. Tämän jälkeen tehdään kolmen sarjoissa napakkoja nykäisyjä itseensä päin. Kun Heimlichistakaan ei ole apua, tulisi aloittaa elottoman potilaan puhalluspainalluselvytys.

– Pyritään elvyttämään niin kauan, että ammattiauttajat tulevat paikalle. Toki jatkaa voi vain niin kauan kuin omat voimat riittävät.

Edellä esitellyt ohjeet liittyvät aikuiselle annettavaan ensiapuun. Wallin kertoo, että esimerkiksi vauvaa pidellään käsivarren ja leikki-ikäistä polven päällä. Hän vinkkaa, että hyvää harjoitusta ja rohkeutta tarttua toimeen saa esimerkiksi ensiapukursseilta. Harjoitella saa vain elvytysnuken kanssa.

– Missään tapauksessa ei saa oikein ihmisen kanssa testata, Wallin muistuttaa.