"Vaaliohjelmat ovat saippuaa" – kansalla nyt vaikea paikka

Puolueet ovat lähteneet kevään vaaleihin hyvin ympäripyöreillä teemoilla ja lupauksilla. Vaalikansalle tilanne on vaikea, arvioivat politiikan asiantuntijat.

Ylen aamu
Riikka Uosukainen Jussi Westinen Unto Hämäläinen Mikko Haapanen.
Suurin osa puolueista on julkaissut omat vaaliteemansa. Keskusta-puolue uskaltautui ensin julkistamaan, että keskiolut pitäisi poistaa ruokakaupoista. Naljailtu ehdotus oli kuitenkin yksi harvoista konkreettisista vaaliteemoista. Miksi puolueet eivät uskalla enää ajaa rohkeasti tärkeiksi katsomiaan asioita? Voitetaanko vaalit kaikkia miellyttämällä? Tätä pohtivat vaalitutkija Jussi Westinen sekä Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen sekä Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

Neljästä suuresta puolueesta kolme on julkistanut vaaliohjelmansa kevään vaaleihin. Ylen aamu-tv:n sohvalla vierailleet politiikan asiantuntijat pitävät ohjelmia hyvin ympäripyöreinä.

Puolueiden välillä on vaikea löytää eroja, kun ohjelmat ovat samankaltaisia.

Äänioikeutetun on vaikea löytää ohjelmista apua valinnassa, kun puolueet ovat keskittyneet muutamaan yleiseen linjaukseen. Vuoden 2011 vaalien vaikeiden hallitusneuvotteluiden jälkeen ja vaikean taloustilanteen takia vaaleihin mennään yleisteemoilla.

– Näistä ohjelmista on vaikea saada selkoa, ne ovat liukkaita kuin saippua, kiteyttää pitkän linjan politiikan toimittaja Unto Hämäläinen Helsingin Sanomista.

Suurista puolueista perussuomalaiset ei ole vielä julkistanut ohjelmaansa. Ohjelma ei välttämättä poikkea muiden yleislinjauksista, arveltiin keskustelussa.

– Voiko joku tuoda jonkin uuden vaihtoehdon. Sitä tässä haetaan. Johtajuus on eri asia kuin puolueiden strategiset ohjelmat, erikoistoimittaja Riika Uosukainen Yleltä arvelee vaalien ratkaisijasta.