Pelastuslaitoksen murhe: pelastusharjoitukset eivät yrityksiä kiinnosta

Monien yritysten pelastus- ja evakuointisuunnitelmat ovat auttamatta vanhentuneita eikä käytännön harjoituksia ole tehty vuosikausiin. Kanta-Hämeessä pelastuslaitos kiitteleekin koulujen ja päiväkotien harjoittelua tulipalojen varalta.

Kotimaa
Paloauton ovi.
Palamaan syttynyt jääkaappi työllisti palokuntaa Hämeenlinnassa.YLE Häme

Kanta-Hämeen pelastuslaitos patistaa yrityksiä tekemään omaehtoisia pelastusharjoituksia.

Pelastuspäällikkö Petri Talikan mukaan kouluissa ja päiväkodeissa pelastautumista ja turvallisuutta harjoitellaan säännöllisesti, mutta yrityksissä on parantamisen varaa.

Monissa yrityksissä pelastus- ja evakuointisuunnitelmat esimerkiksi tulipalon varalle on tehty ja niitä on harjoiteltukin, mutta kymmenen vuotta sitten. Harjoittelun pitäisi olla säännöllistä.

Yrityksen turvallisuuden rakentavat he jotka siellä päivittäin toimivat

–Tuppaa käymään niin että harjoitus tehdään kerran ja sitten asiaan palataan kymmenen vuoden päästä, pelastuspäällikkö Talikka pahoittelee.

Hän muistuttaa, että yrityksen turvallisuuden määrittelevät sen johto ja työntekijät itse.

– Yrityksen turvallisuuden rakentavat he jotka siellä päivittäin toimivat. Pelkästään pelastuslaitoksen toimesta ei sitä voida yritykseen tuoda.

Pelastuslaitos valvoo pelastussuunnitelmien tekemistä ja turvallisuusasioita yrityksissä lähinnä palotarkastusten yhteydessä.