Kansanedustajat: Eduskuntaan ei pyritä palkan vuoksi

Kokoomuksen kansanedustajan Pertti Salolaisen mukaan palkka ei ole peruste pyrkiä eduskuntaan. Väistyvä kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) on tuoreessa kirjassa todennut kansanedustajan palkkion olevan liian pieni.

Kotimaa
Eduskuntatalo.
Seppo Suvela / Yle

Pertti Salolaisen mukaan on selvää, että palkka pienenee, jos tulee eduskuntaan hyväpalkkaisesta asiantuntijatyöstä, kuten juristin ammatista. Salolaisen mukaan on hyvä, että kansanedustajat eivät itse päätä palkkiostaan, vaan sitä varten on palkkiotoimikunta.

– Viime vuosina on käynyt niin, että kansanedustajien palkkiot eivät ole nousseet edes yleisen ansiotason mukaisesti, mutta kyllä tämä palkkio riittää, Salolainen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) pitää nykyistä palkkiota kilpailukykyisenä.

– En näe tässä taloustilanteessa mitään perusteita, että sitä lähdettäisiin merkittävästi korottamaan, Urpilainen totesi.

Vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston mielestä ei ole asiallista rutista kansanedustajien palkoista, kun maassa on syvä taloudellinen ahdinko ja työttömyyttä. Hänen mukaansa kansanedustajat ovat hyväpalkkaisia tässä maassa.

Jos haluaa Repinin taulua seinälle ja torimaisemaa toimistossa, ei kannata kansanedustajaksi hakea.

Pekka Haavisto

– Jos haluaa Repinin taulua seinälle ja torimaisemaa toimistossa, silloin ei kannata kansanedustajaksi pyrkiä, Haavisto pohti.

Kokoomuksen väistyvä kansanedustaja Sampsa Kataja kertoo tuoreessa kirjassa pitävänsä kansanedustajan palkkiota liian pienenä. Ilta-Sanomien mukaan Kataja sanoo Kuka hullu haluaa poliitikoksi -kirjassa, että hänen kaltaiselleen juristille korvaus ei ole kilpailukykyinen.

Kansanedustajan palkkio kulukorvauksineen on noin 8 000 euroa.