1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lottolauta pelastaa pienestä pulasta

Loton päävoitto on kivunnut monen täysosumattoman viikon jälkeen ennätykselliseen 13,9 miljoonaan euroon. Osalla pelaajista on yhä käytössä voittonumeroiden ylöskirjaamiseen takavuosien hittituote, puusta valmistettu lottolauta.

Kotimaan uutiset
Puinen Lottolauta.
Heli Kaski / Yle

Vuosikymmeniä sitten Loton voittoriviä ei päässyt tarkastamaan esimerkiksi teksti-tv:n sivulta tai netistä. Moni pelaaja kirjasi arvonnan aikana oikeat numerot kynällä lehden kulmaan tai pienelle muistilapulle - näin toimitaan toki vielä nykyäänkin.

Ideahan oli, että jos kynää ja paperia ei löydy, niin lauta on aina television vieressä.

Eila Manerus

Kolmisenkymmentä vuotta sitten ahkerassa käytössä olivat myös puusta valmistetut, niin sanotut lottolaudat, joiden numeroituihin reikiin sai puutapeilla merkitä arvotut seitsemän numeroa ja lisänumerot. Lauta pelasti varsinkin silloin, kun kynää ja paperia ei sattunut olemaan lähettyvillä.

1980-luvun lopulla lautoja valmisti ainakin Puupiippolan puuseppä Eila Manerus Petäjävedeltä. Hän muistelee, että lautoja tehtiin kuumimpina aikoina paljon.

– Ideahan oli, että jos kynää ja paperia ei löydy, niin lottolauta on aina television vieressä, siihen saa numerot ja tarkastaminen on helpompaa, kun numerot ovat järjestyksessä. Kyllä lautoja aikanaan paljon tehtiin. Muistan, että verstaalla oli harjottelija, joka sai jännetuppitulehduksenkin, kun porasi niin paljon reikiä lautoihin yksitellen pylväsporakoneella, kertoo Manerus.

Yhä tuotannossa

Lottolauta puusta.
Heli Kaski / Yle

Täysin unholaan laudat eivät ole vieläkään jääneet.

– Teen niitä aina silloin tällöin ja materiaalina on kotimainen puu. Alkuun lautojen painatukset tehtiin Suolahdessa, mutta nyt kun en enää isompia sarjoja ole valmistanut, niin olen tehnyt niihin tekstin ja numerot käsin.

Manerus tietää, että laudan ystävät käyttävät niitä yhä ja palaute on ollut myönteistä. Joissakin perheissä lauta on Maneruksen mukaan ollut jopa niin ahkerassa käytössä, että puuseppä on joutunut korjauspuuhiin.

Verstaalla oli harjottelija, joka sai jännetuppitulehduksen, kun porasi niin paljon reikiä lautoihin.

Eila Manerus

– Ei kukaan ole kapistusta haukkunut ja olen joskus jopa hionut ja maalannut niitä uusiksi, kun numerot ovat kuluneet pois.

Lotto ei ole kuitenkaan vuosien varrella puuseppää erityisesti villinnyt.

– Hyvin harvoin itse lottoan, silloin tällöin pari riviä. Ei jättipottikaan hirveästi houkuta. Tuntuu, että yli 13 miljoona euroa olisi yhdelle ihmiselle liikaa, miettii Manerus.

Puu kiehtoo

Puinen Lottolauta.
Heli Kaski / Yle

Yli 20 vuotta puuseppänä itsensä elättänyt Manerus valmistaa nykyään muun muassa puuleluja. Niitä ostetaan paitsi päiväkoteihin myös lahjaksi.

Puusepän työssä Manerusta viehättää tietynlainen vapaus ja puu kiehtovana materiaalina. Työpaikka on kodin yhteydessä ja verstaaseen voi piipahtaa vaikkapa perunoiden kiehuessa.

– Puu materiaalina on mukavan pehmeä. Puusta löytyy myös aina hienoja taideteoksia, esimerkiksi oksia ja syitä. Niitä ei kaikkia tohtisi leluihin oikein käyttääkkään. Puuhan on hirveän hieno materiaali, pohtii Manerus.

Lue seuraavaksi