1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusien ajatusten esittäjä tarvitsee kestävät posket, neuvoo korvasieniteorian, kokouskoiran ja parkkitalokeksinnön isä

Turenkilainen Mikko Sampo puhuu innovaatioiden synnystä korvasieniteorian kautta. Otollisessa maaperässä muhii idearihmasto, jonka hedelmä putkahtaa pinnalle, kun pintaa hiukan pöyhäistään ja tapahtuu jokin liikkeelle sysäävä muutos. Meissä kaikissa asuu pieni innovaattori, mutta idean kehittely tuotteeksi tai palveluksi vaatii keksijältään kestäviä poskia – maailman muutosvastarinnan korvatillikoita pitää kestää.

Kotimaan uutiset
Mikko Sampo ja kokouskoira Onni
Nina Keski-Korpela / Yle

Star Parking Oy:n toimitusjohtaja Mikko Sampo kiersi maailmaa 30 vuoden ajan myynnin ja projektitöiden parissa isojen vientiyritysten palveluksessa. Seitsemän vuotta sitten hän sai reissaamisesta tarpeekseen ja hankki Turengin vanhan rautatieaseman. Se muuntui remontissa ravintolaksi ja kokoustilaksi, mutta tekemisen into ei jäänyt siihen.

Mikko Sampo kehitteli automaattisista satamien konttinostureista idean, jolle hänen havaintojensa mukaan oli tarvetta maailman lentokentillä. Tilaa on rajallisesti ja tonttimaa on kallista, niinpä Sampo kehitteli automatisoidun autojensäilytysjärjestelmän, joka vie vähemmän tilaa kuin nykyiset, sata vuotta sitten kehitellyt parkkihallit.

Asiakkaan robotille näyttämän lentolipun paluupäivän perusteella järjestelmä osaa sijoittaa auton laitokseen siinä järjestyksessä, kuin autot aikanaan haetaan pois. Mikko Sampo kertoo, että ensimmäisiä kauppoja saataneen kesään mennessä.

Pyöräähän ei kannata keksiä uudestaan, jos voi vanhaa käyttää.

Mikko Sampo

– Pyöräähän ei kannata keksiä uudestaan, jos voi vanhaa käyttää. Automaattisia pysäköintilaitoksia on ollut jo 30 vuotta, mutta tämä tehdään uudenlaisella tekniikalla, jota on koestettu maailman konttisatamissa jo 15 vuotta. Olen itse ollut sitä teknologiaa kehittämässä.

– Parhaillaan käydään neuvotteluja Euroopan ja Aasian lentokentillä ja yksi tärkeimpiä kohteita on tietysti Helsinki-Vantaa, kertoo Mikko Sampo.

Mutta mistä moinen innovatiivisuus kumpuaa?

– Ei siihen selkeää vastausta ole. Ehkä uuden tekeminen, ja näkee, että se lähtee toimimaan teknisesti ja kaupallisesti, niin siitä saa sen tyydytyksen.

Kokouskoira Onni tekee kokouksesta leppoisamman

Lisäarvoa toimintaan tuova innovaatio voi olla niinkin yksinkertainen kuin kokouskoira. Mikko Sampo kertoo, että perheen pieni jackrussel-koira Onni on tuonut taloon kokousasiakkaita, jotka haluavat juuri Onnin palveluja.

Koiran läsnäolo vähentää stressiä ja rikkoo jäätä ihmisten välillä, mutta ei tuo lisäkuluja asiakkaalle eikä kokoustilalle.

Koiran läsnäolo vähentää stressiä ja rikkoo jäätä ihmisten välillä.

Mikko Sampo

– On saatu muutamia kokouksia ihan tämän takia, että Onni tulee raskaan oloisiin kokouksiin. Loistava pieni esimerkki jonkinasteisesta luovasta tekemisestä. Onni on tuonut meille kauppaa ja kaikilla on hauskaa, joten mikäs sen mukavampaa.

Innovaatioita kuin korvasieniä

Mikko Sampolla on korvasieniteoria innovaatioiden synnystä.

– On tietty metsäpohjatyyppi, ja kun siellä joku ajaa vaikka maastoautolla ja rikkoo pinnan, niin ura on kohta täynnä korvasieniä. Esimerkiksi Turengissa kun vesilaitoksella oli ongelma ja vettä kloorattiin ja tuli vedenjakelupiste keskustaan, niin kaksi tuntia sen avaamisen jälkeen tuli mies sinne myymään klooria poistavia suodattimia vesihanoihin. Erittäin kekseliästä ja näppärää, loistava ajatus.

Suomella on potentiaalia tehdä vielä isojakin innovaatioita, Sampo uskoo.

– Meillä Nokian myötä kehittyi mieletön osaamisvoimavara ja nyt jo nousee asioita. Digitalisointi kun etenee huikeaa vauhtia, niin suomalaiset ovat hyviä soveltamaan, kyllä siitä metsänpohjasta korvasieniä nousee.

Turenkiin uusia asuntoja ja hotelli

Eikä tässä vielä kaikki. Mikko Sampo sovittelee päähänsä jo kylähulluhattua kotiseutuaan Turenkia koskevan rakennushankkeen suhteen.

– Kolme vuotta sitten lähdettiin kehittämään asemanseutua, nehän ovat joka puolella kuntien ykköskehityskohteita. Pistin kaavamuutosehdotusta kuntaan ja sitä kaavaa on lähdetty tekemään, eli Turenkiin tulee 122 asuntoa ja hotelli. Siihen on saatu sijoittajiakin pikkuhiljaa mukaan, ja saadaan uudentyyppinen asuntoalue.

Mikko Sampo kannustaakin muita innovaatioiden kehittäjiä sitkeyteen – ja pellepelottomien lähipiiriä rohkaisevaan asenteeseen.

Uusien ajatusten esittäjällä pitää olla valmius ottaa turpaan.

Mikko Sampo

– Työyhteisössä kun esittää uusia ajatuksia, niin ajatus pitää ensin myydä lähipiirille, ja siinä on ensimmäinen ponnistus, onko ajatus kantava. Seuraavassa vaiheessa ei pysty tekemään yksin mitään vaan tarvitaan yhteistyökumppaneita ja toimijoita, se on tiimityöskentelyä.

– Uusien ajatusten esittäjällä pitää olla valmius ottaa turpaan: kuraa niskaan tulee luontaisetuna, jos vaan esität tarpeeksi erilaisia ajatuksia kuin mihin on totuttu. Monta kertaa kannattaa olla hiljaa, jos ei posket kestä, mies naurahtaa.

Lue seuraavaksi