1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pähkinöistä lentokoneessa raivostunut korealaisjohtaja tuomittiin vankilaan

Korean Airin tuolloinen varatoimitusjohtaja kohteli suurta matkustajakonetta kuin omaa yksityiskonettaan, moitti tuomari. Tapaus on herättänyt keskustelua Etelä-Korean talouseliitin etuoikeutetusta asemasta jopa lain yläpuolella.

Ulkomaat
Cho Hyun-Ah katuvana tiedostusvälineiden edessä 12. joulukuuta 2014.
Cho Hyun-Ah katuvana tiedostusvälineiden edessä 12. joulukuuta 2014.Kim Chul-soo / EPA

Soulilainen oikeusistuin on tuominnut pähkinäpussista raivostuneen lentomatkustajan vuodeksi vankeuteen. Syyttäjät olivat vaatineet kolmen vuoden vankeustuomiota.

Korean Air -lentoyhtiön tuolloinen varatoimitusjohtaja, toimitusjohtajan tytär Cho Hyun-Ah tuomittiin lentoturvallisuussääntöjen rikkomisesta, miehistön jäsenen pahoinpitelystä ja tapauksen tutkinnan haittaamisesta.

Chon käytös on tehnyt vahinkoa koko Etelä-Korean maineelle.

Tuomari Oh Sung-Woo

Cho, 40, sai raivokohtauksen olleessaan viime joulukuussa palaamassa New Yorkista Etelä-Koreaan. Raivon laukaisivat pussissa tarjoillut makademiapähkinät. Hänen mielestään ne olisi lentokoneen ensimmäisessä luokassa pitänyt tarjota lautasella.

Cho määräsi koneen päästuertin poistumaan, jolloin jo rullaamaan lähteneen koneen oli palattava portille. Stuertin todistajalausunnon mukaan Cho pakotti hänet polvilleen, paukutti häntä koneen ohjelehtisellä ja vaati anelemaan anteeksi.

Kaikkiaan Cho kohteli isoa matkustajakonetta omana yksityiskoneenaan, sanoi oikeuden päätöksen julistanut tuomari. Chon käytös on tehnyt vahinkoa koko Etelä-Korean maineelle, tuomari moitti.

Cho kiisti oikeudessa kaikki syytteet, mutta kuunteli tuomionsa vaieten ja pää painuksissa. Kaikista tehtävistään Korean Airissa ja perheensä muissa liikeyrityksissä hän on eronnut.

Tapauksella voi olla jatkovaikutuksia

Tapaus on herättänyt suurta huomiota ympäri maailmaa ja tietenkin Etelä-Koreassa, jonka taloutta hallitsevien suurten perheyritysten jäsenten on usein sanottu olevan lain yläpuolella.

Syyttäjillä on meneillään erillinen tutkinta Korean Airin – maan suurimman lentoyhtiön – ja liikenneministeriön välisistä suhteista, joita on arvosteltu liian lämpimiksi.

Monet pähkinäraivotapausta ministeriössä setvineistä virkamiehistä ovat Korean Airin entisiä työntekijöitä. Heidän on epäilty tuhonneen todisteita, ja yksi heistä on asetettu syytteeseen tutkimuksia koskeneen salaisen tiedon vuotamisesta Korean Airille.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi